Modelul TF-CBT: Strategii de management al comportamentului copilului de către părinte

În mod frecvent, victimizarea copiilor are ca şi consecinţă apariţia unor comportamente disruptive, agresive, non-compliante. Părinţii care se simt vinovaţi în legătură cu disciplinarea propriilor copii au adesea dificultăţi în a controla aceste tipuri de comportament.

Cele mai importante strategii de management al comportamentului includ: lăudarea comportamentului, ignorarea comportamentului, utilizarea unui plan de management al contingenţelor.

Tehnici:

  1. Psihoeducarea părintelui
  2. Utilizarea laudei ca recompensă pentru comportamente dezirabile – pentru comportamente specifice; imediat după ce s-a produs comportamentul; în mod consistent; fără ca mesajele să fie ambigue – lauda fiind asociată cu o critică („E foarte bine că ţi-ai terminat temele înainte de cină. De ce nu poţi face asta mai des?”); utilizând un ton entuziast.
  3. Utilizarea ignorării active ca răspuns la comportamente indezirabile – evitarea oricărei forme de comunicare cu copilul, verbal sau nonverbal.
  4. Utilizarea timeout-ului – întreruperea comportamentului indezirabil şi administrarea unei întăriri negative, prin deprivarea copilului de atenţia adultului şi de orice altă sursă de stimulare.
  5. Utilizarea unor strategii de management al contingenţelor – steluţe, stickere, simboluri; acestea sunt administrate contingent, pentru câte un comportament specific; la sfârşitul săptămânii ele pot fi „schimbate” pentru o recompensă (care este aleasă de părinte împreună cu copilul) – o jucărie sau de preferat o activitate.
  6. Joc de rol cu părinţii – pentru a testa abilităţile de management al comportamentului dobândite de părinte.

Sursa: „1, 2, 3…Paşi în reabilitarea copilului care a suferit o traumă. Ghid pentru terapeuți”, Mighiu C. (coordonator), Benga, O., & Muntean, D., 2009, Editura Spiru Haret Iaşi.