Mișcare, echilibru și fericire

Mă întrebam deseori de ce oamenii vin tot mai greu la sala de fitness, de ce sunt triști și mereu nemulțumiți? Răspunsul mi l-am dat singură atunci când am fost asaltată de volumul de muncă și timpul nu îmi mai era prieten și atunci am realizat faptul că în noi stă puterea de a decide asupra activităților zilnice.

Tot mai multe persoane se plâng de oboseală, stres, dureri articulare, timp foarte scurt sau deloc pentru ,,tine”. Este adevărat că ne adâncim zilnic în tot mai multe activități fără să ținem seama de vârstă, de hobby-uri, de timpul foarte scurt atunci când pleci dimineața devreme de acasă și te întorci odată cu lăsarea serii, fără ca măcar să te fi oprit în fața unui copac și să admiri metamorfoza naturii. Abia dacă reușești să îți vezi familia, să te îngrijești de cei dragi ție, să îți achiți facturile, nici nu te mai gândești la o ieșire în parc sau la o șuetă cu prietenii. Câți nu vă regăsiți în această ipostază? Sunteți foarte mulți! Știu acest lucru pentru că în ultimii ani s-au accentuat numărul celor stresați și nemulțumiți de sine. Cum putem face să fim și sănătoși și fericiți?

Omul a fost conceput pentru mișcare. Sistemul muscular al omului și poziția bipedă sunt proiectate și adaptate pentru o viață de mișcare și alergare. În timpul antrenamentului muscular cresc secrețiile de Endorfine- hormonul fericirii, cât și secreția de Testosteron care are rol în menținerea unui sistem muscular și osos crescut; de asemenea crește libidoul și îmbunătățește viața sexuală, crește rezistența la efort fizic și psihic cu randamente mai bune pe plan social, intelectual, sportiv. În lipsa acestor mari binefăcători ai organismului și anume Estrogenii/Testosteronul, apar dezechilibre funcționale atât pe plan fizic cât și psihologic resimțite de majoritatea persoanelor active. Scade masa musculară,  se rarefiază oasele- Osteoporoza, apar tulburări emoționale, apatie, nervozitate, anxietate, depresie, stimă de sine scăzută. Toate aceste stări pot avea repercursiuni în viața privată/socială/la locul de muncă, fiind catalogate de persoanele din jurul vostru ca mofturi sau schimbări de comportament nereușite.

Ce putem face când nu mai avem resurse și ne lasă puterile, când suntem căzuți și nimeni nu ne înțelege? Răspunsul vine din voi. Analizați-vă Sinele. Vedeți în ce situație sunteți, unde doriți să ajungeți și cu ce eforturi. Merită ce v-ați propus? Sunt doar câteva întrebări la care va fi necesar să chibzuiți și asupra voastră pentru ca ziua de mâine să fie mai ușoară atât pentru voi cât și pentru cei dragi vouă. Soluții sunt dacă vrei să ieși din galopul zilelor care te stresează.  

Timpul activ petrecut cu persoanele dragi îți va face viața frumoasă, te va motiva în toate activitățile tale, îți va îmbunătăți starea de spirit și vei deveni mult mai agreabil, mulțumit, zâmbitor și optimist. Fă-ți timp apoi și pentru tine ca să poți funcționa pentru cei din jurul tău!

Când sistemul muscular este deficitar apare astenia fizică și psihică, oboseala cronică și incapacitatea de adaptare. O metodă pe care o recomand este mersul la o sală de fitness măcar de trei ori pe săptămână. Exercițiile cu rezistență tip fitness trebuie îmbinate cu exercițiile tip cardio – plimbări, alergări, pentru a crea un echilibru hormonal și muscular perfect. În loc de binecunoscutele întâlniri cu prietenii la o cafea, v-aș sugera plimbările în natură. Astfel veți socializa dar și arde calorii, dându-vă un tonus fizic și psihic mult mai bun.

Analizați-vă posibilitățile de a trăi frumos în echilibru cu voi înșivă.

                                                                                        Psiholog clinician specialist,

                                                                                                  Pavăl Elena Mihaela