Mircea Miclea (n. 8 noiembrie 1963, Săliștea, Săliștea, Alba, România) este autor, psiholog, educator, antreprenor și politician român, întemeietor al Școlii psihologice cognitive din România.
A absolvit Facultatea de Filozofie-Istorie, specializarea psihologie, cu calificativul „Magna cum laude” (1987). A obținut ulterior titlul științific de Doctor în psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu teza „Mecanisme psihice de apărare în condiții de stres” (1995).
A avut o ascensiune profesională rapidă după intrarea sa în anul 1990 la Catedra de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Astfel, în numai 5 ani de zile a ajuns cel mai tânăr șef de catedră din universitate (șeful Catedrei de psihologie). La vârsta de numai 33 ani, în anul 1996, el a obținut gradul științific de profesor universitar, titular la disciplinele „Psihologie cognitivă” și „Modificări cognitiv-comportamentale”, în condițiile în care era o lipsă acută de personal specializat în domeniul psihologiei. Este fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, orientare cu mare prevalență în străinătate.
În 2003 a pus bazele firmei COGNITROM, o unitate de cercetare-dezvoltare interdisciplinară care oferă produse și servicii bazate pe cunoștințe avansate de psihologie și tehnologia informației. Scopul principal al cercetărilor este optimizarea practicilor psihologice prin utilizarea tehnologiei informației.
Printre soluțiile dezvoltate amintim:
- Platforma de evaluare CAS++, prima platformă din România de evaluare și testare psihologică computerizată
- PAXonline, platformă online ce permite evaluarea științifică a anxietății, programe de psihoterapie a tulburărilor anxioase și resurse profesionale utile pentru dezvoltarea personală și prevenția anxietății
- CCPonline, Cognitrom Career Planner, prima platformă profesională de consiliere și planificare a carierei, dedicată grupului de vârstă 12 – 18 ani.
Selecție din opere:
- Psihologie cognitivă (1994; reeditat 2000);
- Stres și apărare psihică (1997);
- Development and cognition (2001) – în colaborare cu O. Benga;
- Evaluarea academică (2002) – în colaborare cu D. Opre;
- Modele neurocognitive (2003) – în colaborare cu P. Curseu;
- R’estul și Vestul (2005) – în colaborare cu Mihaela Miroiu.