Minutul de inspirație: schimbarea în carieră

În teoria dezvoltării, o „mamă bună” nici nu sufocă, nici nu ignoră copilul, nici nu se amestecă, nici nu abandonează, ci mai degrabă îi dă acestuia suficientă libertate pentru a descoperi, rămânându-i mereu în preajmă. Tot aşa, o figură călăuzitoare nu este indiferentă atunci când avem nevoie de ajutor, nici excesiv de protectoare atunci când e cazul să acţionăm şi să explorăm singuri.

Prin urmare, în perioada adultă, o figură călăuzitoare ne ajută să ajungem la următoarea etapă, creând o zonă de siguranţă în care putem să experimentăm şi să realizăm noua identitate care începe să prindă contur.

Asemenea copilului care face primii paşi, persoanei care încearcă să realizeze o schimbare în carieră îi va fi greu să îşi asume riscuri dacă e preocupată de siguranţa psihologică. Oamenii de toate vârstele îşi valorifică aptitudinile atunci când sunt siguri că în spatele lor există una sau mai multe persoane de încredere, care îi vor veni în ajutor dacă apar dificultăţi. Avem nevoie de o bază sigură pentru a acţiona. Dar când e vorba de schimbarea carierei, mai e ceva: baza sigură necesară nu poate fi aproape de casă.

Sursa: Identitatea profesională. Strategii neconvenţionale pentru redefinirea carierei. De (autor) Herminia Ibarra

Accesați: Cărți pentru profesia și pasiunile tale

20 mart. 2022