Mulţi oameni concept încrederea într-un mod predictiv; dacă ajungi să ştii cum se va comporta o persoană într-o anumită situaţie, poţi avea încredere în ea. O cunosc pe Sarah de ani de zile, am încredere că, atunci când spune că va face un anumit lucru, se va ţine de cuvânt. Oricât ar fi de lăudabil, nu este chiar tipul de încredere care să stea la baza alcătuirii unei echipe perfect funcţionale.
Tipul de încredere necesar pentru constituirea unei echipe de succes este ceea ce eu numesc „încredere bazată pe vulnerabilităţi”. Adică ceea ce se întâmplă când membrii echipei ajung la nivelul la care să se simtă confortabil să fie transparenţi, oneşti în faţa celorlalţi, în care să poată face afirmaţii cum ar fi „Am dat-o-n bară”, „Am nevoie de ajutor”, „Ideea ta este mai bună decât a mea”, „Vreau să învăţ să fac acest lucru la fel de bine ca şi tine” şi chiar „Îmi pare rău”.
Atunci când fiecare membru al echipei ştie că toţi ceilalţi pot suporta să fie atât de vulnerabili încât să spună asemenea lucruri şi să creadă cu adevărat în ceea ce spun şi că nimeni nu îşi va ascunde slăbiciunile sau greşelile, ei dezvoltă un sentiment de încredere profund şi deosebit. Vorbesc mai deschis şi fără teamă unii cu ceilalţi şi nu irosesc timp şi energie dându-şi aere sau pretinzând că sunt altfel decât sunt.
Sursa: Avantajul. Autor: Patrick Lencioni