Sari la conținut

Mihaly Csikszentmihalyi

Mihaly Csikszentmihalyi s-a născut în 1934 în Fiume, lângă Marea Adriatică, tatăl său fiind consulul maghiar al orașului. Numele său de familie înseamnă „Sfântul Mihail din provincia Csik”, Csik fiind, inițial, o provincie maghiară.

Csikszentmihalyi a crescut la Roma, ajutând la administrarea restaurantului familiei, în timp ce primea o educație clasică. După absolvire, a lucrat ca fotograf și agent de turism. S-a înscris la Universitatea din Chicago în 1958, unde și-a luat licența și apoi doctoratul. Deși era mai interest de ideile lui Carl Jung, a studiat psihologia comportamentului și abia mai târziu, în decursul anilor, ca profesor la Chicago, a putut să-și dezvolte propriile teorii despre flux, creativitate și sine.

Din 1999, Csikszentmihalyi este profesor la Universitatea Claremont din California, unde Centrul de cercetare a calității vieții, întemeiat de el, explorează diferite aspecte ale psihologiei pozitive.

Selecție din opere:

  • Beyond Boredom and Anxiety (Dincolo de plictiseală și anxietate) (1975);
  • The Evolving Self: A Psychology for the Third Millenium (Evoluția sinelui: o psihologie pentru mileniul trei) (1993);
  • Finding Flow: The Psychology of Engagement with Everyday Life (Găsirea stării de flux: psihologia asumării vieții de zi cu zi) (1997).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie