În România, psihologia sportivă s-a ridicat în anii 1960-1970, iar „părinte” este socotit profesorul Mihai Epuran.
În ziua de 28 aprilie 2005, a avut loc festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” D-lui Prof. Dr. Mihai Epuran, de la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, pentru merite deosebite în domeniul educaţiei fizice şi sportului, pentru cutezanţa de a deschide noi perspective în domeniul psihologiei sportului, pentru sprijinul acordat cadrelor didactice şi studenţilor de la Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport şi pentru contribuţia pe care a avut-o în consolidarea relaţiilor dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti.
În perioada 1992 – 2007, în cadrul CSSR au funcționat Comisia de Medicină Sportivă, din cadrul Institutului Naţional de Medicina Sportului (președinte director prof.univ.dr. Ioan Drăgan, urmat de prof.univ.dr. Răzvan Buşneag) şi Comisia Română de Psihologia Sportului şi Activităţilor Corporale (președinte prof.univ.dr. H.C. Mihai Epuran, urmat de prof.univ.dr. Irina Holdevici).
La prima Conferinţă Naţională din decembrie 1992, dl. prof. univ. dr. Mihai Epuran a fost ales preşedinte al C.S.S.R., Consiliul Ştiinţei Sportului din România, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2005. Ulterior a devenit Preşedinte de Onoare.
Selecție din opere:
- Psihologia sportului de performanță – Mihai Epuran, Irina Holdevici, Florentina Tonița; Editura: FEST; 2008;
- Modelarea conduitei sportive – Mihai Epuran; Editor Sport-Turism, 1990;
- Motricitate și psihism în activitățile corporale – Mihai Epuran; Editura: FEST; 2011;
- Pregătirea psihologică pentru concurs – Mihai Epuran; Editura: Uniunii de cultură fizică și sport; 1966