Michael Gurian – Ani minunați. O nouă perspectivă asupra vieții după cincizeci de ani

Ani minunați. O nouă perspectivă asupra vieții după cincizeci de ani, de Michael Gurian

Fragmente

Scriitorul și eticianul Michael Josephson numește moștenirea „ceea ce va conta”. El scrie: „Fie că suntem pregătiți sau nu, ziua sfârșitului va veni… Toate lucrurile pe care le-am adunat, prețioase sau uitate, vor trece la altcineva… ranchiuna, resentimentele și geloziile vor dispărea…și atunci ce va rămâne? Ceea ce rămâne nu este ceea ce am cumpărat, este ceea ce am construit, nu este ceea ce am primit, ci ceea ce am dăruit. Nu va conta succesul nostru, va conta ceea ce am însemnat pentru semenii noștri. Nu ceea ce am învățat, ci ceea ce i-am învățat pe alții. Contează fiecare act de integritate, compasiune, curaj sau sacrificiu care i-a îmbogățit, ajutat sau încurajat pe alții să ne urmeze exemplul. Ceea ce contează nu este competența, ci caracterul nostru… A trăi o viață care contează nu este un lucru întâmplător, este rezultatul unei alegeri. Alege să trăiești o viață care contează!”

Această „viață care contează” este moștenirea noastră. Cu cât îmbătrânim mai mult, cu atât devenim mai liberi să fim cei ce suntem cu adevărat. Acel „cine sunt cu adevărat” este moștenirea noastră. Ea este legată, în toate formele sale, de sentimentul de libertate, datorită alegerilor pe care le facem. Dacă nu v-ați gândit până acum la moștenirea pe care o veți lăsa, vârsta distincției este perioada în care puteți alege în mod activ și liber acest obiectiv. Dacă durează cel puțin un deceniu să identificați, protejați, definiți, rafinați și să începeți să dăruiți din această moștenire, oamenii o vor percepe în dumneavoastră și ca transmisă de dumneavoastră; o vor vedea ca parte integrantă și o vor recunoaște ca fiind a dumneavoastră, apoi vor simți prezența sa în viața lor, atunci când le-o împărtășiți.

Un cerc de prieteni ne asigură un sprijin spiritual, este un spațiu al sănătății; prezența prietenilor ne întărește sentimentul libertății, este o concentrare a forței vitale, un izvor de energie vitală; relația cu cercul nostru de prieteni este benefică pentru corpul nostru, ne permite să ne ajutăm atunci când suferim o intervenție chirurgicală ori când suntem bolnavi și să fim deschiși în legătură cu propriile obiceiuri proaste, cum ar fi mâncatul excesiv. Această relație este benefică și din punct de vedere emoțional, fiindcă ne sprijinim atunci când ne confruntăm fiecare cu încercările obișnuite ale vieții. Un cerc de prieteni ne ajută să ne relaxăm, să reducem stările de stres. Este în același timp o sursă de speranță; atunci când apar frământările și grijile legate de bătrânețe și de moarte, ne încurajăm unul pe celălalt încercând să găsim și să conferim sens vieții noastre. Iubirea și prietenia din grupul nostru coagulează ființarea și acțiunea într-o singură experiență; atunci când povestim, gătim, mâncăm, jucăm diverse jocuri și „facem” o mulțime de lucruri împreună, simțim în același timp că pur și simplu suntem împreună la un nivel mult mai profund. Deseori, după ce petrecem un timp împreună, resimțim un puternic sentiment de libertate și de împlinire.

Bruce McEwen, cercetător în domeniul neuroștiințelor la Universitatea Rockefeller, studiază efectul mediului și al stilului de viață asupra îmbătrânirii celulelor corpului și creierului nostru. El a descoperit că orice tip de stres puternic la care suntem supuși atacă atât celulele sistemului nervos simpatic, cât și axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (sistemul care ne conectează corpul și creierul). Atacul acesta semnalează lobului frontal să încerce să forțeze creșterea personală și spirituală la un nivel celular.

Prin urmare, dacă suntem supuși unui stres constant în mediul nostru psihofiziologic – indiferent de cauză, pornind de la lipsa de somn și terminând cu o dietă distructivă, de la depresie și până la probleme relaționale sau la surmenaj – lobul frontal și părți ale sistemului limbic încearcă să facă față acestui stres permanent atrăgându-ne/ împingându-ne înspre alt tip de activare, de existență, spre noi soluții, care să contracareze stresul.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi