Maturizare și unificare conștientă
Cristina Nicolae
Ce înseamnă mai exact – „a te maturiza”? Cu toții am auzit de acest termen și tuturor ni s-a spus de către cei din jurul nostru în copilărie, adolescență și chiar și la vârsta adultă că trebuie să ne maturizăm sau noi gândim despre alții că trebuie să se maturizeze. Dar ce presupune acest proces mai exact?
Acest proces lent, de lungă durată, de creștere psihică și emoțională a fost denumit de C. G. Jung – procesul individuării. Acest proces presupune dezvoltarea capacității noastre de a deveni autonomi față de părinți, familie și alte figuri de atașament, psihologic, emoțional, financiar și spiritual, într-un mod profund și unic.
De când ne naștem, ființăm într-un continuu proces de dezvoltare care capătă profunzimi în adolescență și se petrece pe tot parcursul vieții. Personalitatea noastră se află în această Călătorie transformatoare de a deveni din ce în ce mai matură și mai bogată.
Această Călătorie pare a avea ca scop o unificare completă a noastră cu centrul totalității psihicului, numit de Jung – Sine. Sinele nostru este mult mai mult decât partea noastră conștientă – mai mult decât Eul nostru, căci el cuprinde și inconștientul (misteriosul tărâm oniric – tărâmul viselor), dar într-un fel și partea noastră de suflet, de esență Divină, care sălășuiește înlăuntrul nostru.
„De-a lungul secolelor, oamenii au fost conștienți, la modul intuitiv, de existența unui asemenea centru interior. Grecii l-au numit daimonul lăuntric al omului, în Egipt era exprimat prin conceptul sufletului-Ba, iar romanii îl venerau ca geniul nativ din fiecare individ. În viziunea asupra vieții a indienilor naskapi care trăiesc în pădurile din Peninsula Labrador, sufletul omului este un simplu „partener interior”, pe care îl numesc „prietenul meu” sau Mista Peo, însemnând „Omul Măreț”.” (Omul și simbolurile sale – C.G. Jung, M.L.von Franz)
Acest Sine este diferit de personalitatea conștientă și el ni se relevă foarte clar în vise, căci acolo nu se mai află sub controlul nostru conștient. Procesul Individuării reprezintă dezvoltarea armonioasă a Sinelui, care să ne ofere suportul interior pentru a fi autonomi, pentru a trăi în acord cu nevoile noastre cele mai profunde și a fi capabili să facem față cât mai adecvat tuturor situațiilor provocatoare pe care le întâlnim în Călătorie.
Avem nevoie să ne deschidem conștient urechea interioară a Eului, pentru a primi mesajele Sinelui nostru înțelept, care să ne ajute în procesul de maturizare al personalității noastre, pentru a căpăta forța necesară interioară. Astfel, ne Unificăm și realizăm întregirea psihicului, adică a procesului individuării, al maturizării depline.
Procesul de individuare este solul dezvoltării unicității individului. Fiecare dintre noi suntem unici în această lume mare și avem o matrice de calități și caracteristici, combinate într-un model irepetabil. Pentru a fi capabili să ne trăim asumat și armonios misiunea vieții pe acest Pământ, atât în viața noastră personală, cât și de cuplu și în meseria pe care ne-am ales-o, este nevoie să parcurgem conștient acest proces de individuare.
El mai este numit și Călătoria Eroului, proces care ne este dezvăluit în povești, basme și mituri. Pe scurt, structura lui constă în existența unui Erou/Eroine, care se naște într-o familie în care de multe ori sunt anumite dificultăți în a concepe un copil, se cere ajutorul unei bătrâne, al unui maestro care deține o poțiune magică. Când acesta este în perioada adolescenței (apropo – azi adolescența târzie merge până la 25/30 de ani, căci indivizii devin complet autonomi, atât d.p.d.v psiho-emoțional, dar mai ales financiar, mai târziu), este nevoie să plece într-o Călătorie pentru a salva pe cineva, a găsi ceva de care este nevoie sau pentru a-și căuta propriul adevăr interior. Părinții se opun sau privesc cu teamă această plecare, dar ea se înfăptuiește. Pe drum, Eroul are de experimentat mai multe dificultăți, lupte de dus, încercări de trecut, dar întâlnește și ajutoare, animale, oameni, obiecte sau pleacă deja cu ele la drum (de exemplu calul lui Făt-Frumos). În urma Călătoriei se transformă, uneori poate moare și renaște și se întoarce acasă, dar nu mai este cel care plecase, căci este profund transformat.
Cu toții suntem Eroii propriei noastre Călătorii și procesul individuării/maturizării este simbolic exact ca cel descris în povești, căci el este ca structură asemănător cu cel pe care l-au trăit și înaintașii noştri, desigur diferit în funcție de contextul socio-cultural și istoric.
Tu în ce stadiu al propriului tău proces interior te afli?
- Ești conștient de acest proces pe care este nevoie să îl experimentezi asumat?
- Ai plecat de „acasă”? Și nu mă refer doar la părăsirea casei părintești, care este și acesta un punct foarte important în acest proces, ci la renunțarea la cerințele, presiunile, dorințele conștiente sau inconștiente a celor din neamul tău ca tu și viața ta să fie într-un anumit fel. Uneori vocile lor s-au impregnat atât de adânc în propriul nostru subconștient, încât putem să credem că este vocea noastră, când de fapt…
- Ai întâlnit până acum cel puțin un ghid spiritual care să te susțină și care să îți deschidă calea? (ghizii mei spirituali au fost psihoterapeuții la care am fost până în prezent, dar și anumite cărți pe care le-am citit și într-un chip ascuns, dar luminos, și foștii parteneri de cuplu).
- În ce fel ai reușit să treci până acum de încercările întâlnite pe Cale? (sunt sigură că ai avut câteva). Ce din interiorul tău te-a ajutat? Să fi fost forța interioară, pasiunea de a face ceva, spiritualitatea, credința în propriile capacități, bunătatea față de tine însuți, iubirea?
- Ai experimentat deja prima transformare sau ești pe Cale? (căci nu plecăm doar o dată în această Călătorie Inițiatică, ci de multiple ori, din ce în ce mai profund și mai aproape de centrul Sinelui nostru).
- În ce fel te-au transformat experiențele vieții tale până acum? Care părți din tine au fost scoase la lumină și care au prins viață? Care au fost lăsate să moară, căci nu îți mai erau de folos?
Te invit să reflectezi profund la aceste căi de acces către Universul tău interior și să îți oferi permisiunea de a fi creatorul propriei tale povești.
De asemenea, te invit să lucrăm împreună în ședințe individuale de psihoterapie experiențială, pentru a te poziționa mai clar, mai asumat și mai armonios în rolul de făuritor al propriei tale vieți.
Cristina Nicolae
psihoterapeut experiențialist, psiholog clinician, cu formare în psihosexologie, în prezent în formare în metoda Referențialul Arhetipurilor Personale
Cabinet Individual de Psihologie Nicolae Cristina – București, sector 3
Tel: 0755.698.936
Facebook: Psihoterapeut Cristina Nicolae
cristinanicolae004@gmail.com