John Robert Anderson (n. 27 august 1947) este un psiholog american de origine canadiană, unul dintre pionerii utilizării tehnologiei IT în modelarea arhitecturii creierului uman, o abordare cunoscută sub numele de „analiză rațională”. În prezent este profesor de psihologie și informatică la Universitatea Carnegie Mellon.
În psihologia cognitivă, John Anderson este larg cunoscut pentru arhitectura sa cognitivă ACT-R și analiza rațională. El a publicat numeroase lucrări despre psihologia cognitivă, inclusiv critici recente asupra afirmațiilor nejustificate din educația matematică care nu au un mandat experimental și uneori (în cazuri extreme) contrazic constatările cunoscute în psihologia cognitivă.
El a fost, de asemenea, un lider timpuriu în cercetarea sistemelor de îndrumare inteligente, cum ar fi tutorii cognitivi, iar mulți dintre foștii studenți ai lui Anderson, precum Kenneth Koedinger și Neil Heffernan, au devenit lideri în acea zonă.
Cercetările lui Anderson au folosit imagistica creierului fMRI pentru a studia modul în care elevii învață cu sisteme de îndrumare inteligente. Majoritatea studiilor sale au analizat procesele neuronale ale studenților în timp ce rezolvă ecuații algebrice sau dovezi.
Anderson și colegii au generat un model cognitiv care a prezis că, în timp ce studenții învață o dovadă de algebră, neuroimaginile au arătat o activare scăzută într-o regiune prefrontală laterală inferioară și o regiune fusiformă predefinită. Această scădere a activității a arătat o fluiditate crescută în recuperarea informațiilor declarative, deoarece studenții au necesitat mai puțină activitate în aceste regiuni pentru a rezolva problemele.
Într-un alt studiu, Anderson și colegii săi au folosit o sarcină de jocuri video pentru a testa ipoteza descompunerii sau ideea că o sarcină cognitivă complexă poate fi împărțită într-un set de componente de procesare a informațiilor. Combinația acestor componente rămâne aceeași în diferite sarcini. Studiul a folosit un model cognitiv care a prezis modele comportamentale și de activare pentru regiuni specifice din creier.
Selecție din opere:
- Cognitive Psychology and Its Implications (1980);
- Architecture of Cognition (1983);
- Rules of the Mind (1993);
- The Atomic Components of Thought (1998);
- How Can the Human Mind Occur in the Physical Universe? (2007).