James Mark Baldwin

James Mark Baldwin (12 ianuarie 1861, Columbia, Carolina de Sud – 8 noiembrie 1934, Paris ) a fost un filosof și psiholog american care a fost educat la Princeton sub supravegherea filosofului scoțian James McCosh și care a fost unul dintre fondatorii Departamentului de Psihologie din universitate. El a adus contribuții importante la psihologia timpurie, la psihiatrie și la teoria evoluției.

Baldwin și-a completat activitatea psihologică cu filosofia, în special epistemologia, contribuție pe care a prezentat-o ​​în discursul prezidențial la Asociația Americană de Psihologie din 1897.

Baldwin a fost proeminent în rândul psihologilor experimentali timpurii și a fost votat de colegii săi drept cel de-al cincilea cel mai important psiholog din America într-un sondaj realizat în 1903 de James McKeen Cattell, dar contribuțiile sale la psihologia dezvoltării au fost cele mai importante. Teoria sa în trepte a dezvoltării cognitive a fost o influență majoră asupra teoriei dezvoltării ulterioare și mult mai cunoscute a dezvoltării lui Jean Piaget. Ideile sale despre relația Eului și Alter au fost dezvoltate de Pierre Janet; în timp ce stresul său asupra modului în care „Simțul meu de sine crește prin imitarea voastră … o creație imitativă” a contribuit la stadiul de oglindă al lui Jacques Lacan.

Cea mai importantă moștenire teoretică a lui Baldwin este conceptul de efect Baldwin sau „evoluția Baldwinian”. Baldwin a propus, împotriva neo-lamarckienilor din zilele sale (mai ales Edward Drinker Cope), că există un mecanism prin care factorii epigenetici ajung să modeleze dotarea congenitală atât cât – sau mai mult decât – presiunile naturale de selecție. În special, deciziile de comportament umane luate și susținute de-a lungul generațiilor ca un set de practici culturale ar trebui să fie luate în considerare printre factorii care formează genomul uman.

Selecție din opere:

  • Darwin și științele umaniste;
  • The story of the mind;
  • Genetic theory of reality;
  • The Individual and Society: Or, Psychology and Sociology;
  • Thought and things;
  • Mental development in the child and the race.

Sursa: https://en.m.wikipedia.org

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie