Învățarea în secolul 21

Învățarea în secolul 21

Stan Andrei

Învățământul este o entitate vie ce  s-a dezvoltat pe parcursul timpului, evident în contexte diferite și la un nivel de progres constant. În zilele noastre învățarea a devenit un proces prin care copiii nu doar învață, acumulează și se dezvoltă ci mai ales descoperă concepte noi. Realizând o comparație între anumite țări nivelul de educație este destul de complex ca perspectivă.

Un exemplu ar fi învățământul nordic sau american în care elevii pot să își aleagă ei singuri materiile la care vor să învețe, acestora li se oferă libertatea în ideea că ei ar trebui să se muleze pe propriile calități încă de mici pentru a putea excela pe viitor în domeniul ales. Un alt factor important este mediul în care aceștia învață, spațiul de desfășurare a activităților este unul deschis și securizant,  un alt element pozitiv ar fi și cadrul pe care îl creează și profesorul. Exprimarea liberă este un alt element vital ce duce la discuții libere și constructive, opiniile fiind deliberate de întreg grupul. În ceea ce privește sistemul românesc, paradoxal, în ciuda suficientelor lacune, scoate oameni competenți (dar nu așa cum ar fi de preferat) dar cu prea multe sacrificii.

În secolul 21 paradigma învățării este diferită evident ca cea de acum 25, 20, chiar ca acum 10 ani. Literatura de specialitate arată faptul că generațiile sunt din ce în ce mai inteligente și capacitatea lor de absorbire a informațiilor este din ce în ce mai eficientă deoarece aceștia se nasc deja în prezența tehnologiei.

Gândirea critică este în opinia mea una dintre cele mai importante achiziții pe care educația ar trebui să pună accentul. Revenind la comparația între țări, sistemul de învățământ românesc este destul de învechit, copiii sunt supuși să învețe o multitudine de informații la un nivel destul de ridicat ca dificultate și complexitate la majoritatea materiilor din școală. Astfel materia este predată mai mult în ideea de a putea fi stocată cât mai multă cantitate de informație, fără să se țină cont dacă informația în sine chiar va fi folosită practic în viitor.

Utilitatea a ceea ce învățăm ar trebui să fie realizată în mod pragmatic, cantitatea nu înseamnă și calitate, astfel cum totul evoluează și învățarea face acest lucru.

Despre autor:

Andrei Stan – psiholog clinician sub supervizare, psiholog al sănătății |Edutainment creator, content creator | Youtube–TikTok–Instagram–Facebook ~MindFool by Andrei Stan ~ https://www.youtube.com/c/MindFoolbyAndreiStan

Arii de interes: psihologie clinică, psihoterapie, psihoeducație, cercetare, creare de conținut psihoeducațional, promovarea informațiilor cu caracter științific, promovarea gândirii critice în populație.