Herbert Alexander Simon (n. 15 iunie 1916 – d. 9 februarie 2001) a fost un economist american, psiholog și om de știință în domeniul informaticii. Cercetarea sa cuprinde domeniile psihologiei cognitive, informaticii, economiei, managementului și filozofiei științei. Cu aproximativ o mie de publicații, multe dintre ele foarte citate, el este unul dintre cei mai importanți oameni de știință socială din secolul al XX-lea.
El a analizat în mod sistematic comportamentul de luare a deciziilor al indivizilor în cadrul organizațiilor, observând că nu au respectat criteriile impuse de teoriile normative. În special, el a subliniat cum alegerea făcută de un individ nu respectă axiomele fundamentale ale abordării logice. Deci, o persoană mai degrabă decât să facă alegeri optime, face alegeri satisfăcătoare fie din cauza constrângerilor făcute de organizații, fie din cauza limitelor impuse de sistemul cognitiv uman.
Simon a fost, de asemenea, un pionier în domeniul inteligenței artificiale, creând cu Newell programele „Machine Logic Theory” ( 1956 ) și „General Solver Problem” (GPS) ( 1957 ). GPS-ul a fost probabil prima încercare de a separa strategia de rezolvare a problemelor de informațiile despre problemele care trebuie rezolvate. Ambele programe au fost dezvoltate folosind limbajul de procesare a informațiilor (Language Processing Language – IPL) ( 1956 ) dezvoltat de Newell, Cliff Shaw și Simon.
„Raționalitatea olimpică” este un termen inventat de Herbert A. Simon pentru a defini raționalitatea completă a unui subiect. Când Simon vorbește despre raționalitatea olimpică (raționalitatea olimpică, în original), el se referă la un context de stipulare contractuală. De fapt, Simon distinge două tipuri de contracte: contracte complete și contracte incomplete. Primele sunt contractele care trebuie dezvoltate între oameni care au ambele raționalitate olimpică. În acest caz, părțile vor putea să prevadă toate situațiile verificabile din cadrul relației lor și să introducă în contract anumite comportamente care trebuie luate în situația în care apar situațiile. Cealaltă definiție a unui contract este cea a unui contract incomplet. Acest tip de contract este stipulat între oameni care nu sunt în posesia raționalității olimpice. Prin urmare, un contract incomplet înseamnă un contract în care nu s-au calculat toate situațiile verificabile. Contractul incomplet este un contract care, pentru a fi respectat în totalitatea sa, va avea nevoie de un judecător sau de un arbitru pentru a decide comportamentul pe care cele două părți trebuie să-l asume într-o anumită situație.
Selecție din opere:
- Comportament administrativ; un studiu al proceselor decizionale în organizarea administrativă, 1947;
- Administrația publică, 1950;
- Modele de om: sociale și raționale; eseuri matematice despre comportamentul uman rațional în cadrul societății, 1957;
- Noua știință a deciziei de management, 1960;
- Arhitectura complexității, 1962;
- Forma automatizării pentru bărbați și management, 1965;
- Rezolvarea problemelor umane, 1972;
- Științele umane, 1969;
- Modele de descoperire și alte subiecte din metodele științei, 1977;
- Modele de gândire, 1979;
- Modele de raționalitate limitată, 1982;
- Motivul în afacerile umane, 1983.