Sari la conținut

Gordon Allport

Gordon Allport a avut o influență profundă și durabilă în domeniul psihologiei. Este unul dintre primii psihologi care se concentrează pe studiul personalității și este adesea numit unul dintre figurile fondatoare ale psihologiei personalității.

Născut în 1897, în Indiana, Allport a crescut în Cleveland, Ohio. A studiat la Harvard, unde și-a luat licența și masteratul și a primit și titlul de doctor în psihologie, în 1922. După ce i s-a acordat o Bursă Sheldon, a studiat în Germania, cu psihologi de formare gestaltistă, după care a mers un an la Universitatea Cambridge.

După o perioadă în care a predat la Colegiul Dartmouth și la Istanbul, Allport s-a întors la Harvard, unde a rămas pentru tot restul carierei. Specialitatea lui a fost psihologia personalității, iar faimoasa sa „teorie a trăsăturilor” și cercetarea de o viață asupra motivației umane au fost și sunt în continuare extrem de influente în domeniu.

Unul dintre proiectele sale inițiale a fost să treacă prin dicționar și să noteze fiecare termen care descria o trăsătură a personalității. Din acestea, a adunat într-o listă 4500 de trăsături diferite, el le-a organizat în trei categorii diferite de trăsături: trăsături cardinale, trăsături centrale și trăsături secundare.

Allport nu consideră că trecutul este cel care stăpânește prezentul. Oamenii nu sunt prizonierii conflictelor și experiențelor din copilărie, ei fiind influențați într-o măsură mult mai mare de situațiile prezente.

În 1963, Allport a primit premiul Medalia de aur de la Fundația Americană de Psihologie. În anul următor, a primit Premiul pentru Contribuția Științifică a APA. Allport a murit în anul 1967.

Selecție din opere:

  • Personality: A Psychological Interpretation (Personalitatea: o interpretare psihologică) (1937);
  • The Psychology of Rumor (Psihologia zvonurilor) (1947);
  • The Individual and His Religion (Individul și religia sa) (1950);
  • Becoming: Basic Considerations for a Psychology of Personality (A deveni: considerații fundamentale asupra psihologiei personalității) (1955).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie