Gândire paralelă – Edward De Bono

Gândire paralelă – Edward De Bono

De la gândirea scratică la gândirea lui De Bono

Gândirea tradițională este preocupată de cercetare si descoperire. Gândirea paralelă este preocupată de proiectare și creație.

Gândirea tradițională se bazează pe judecata categorică și necruțătoare (da/nu, corect/greșit, adevărat/fals). Gândirea paralelă acceptă “posibilitățile” fără a le judeca.

Gândirea tradițională este preocupată de “logica pietrei” și de “este”. Gândirea paralelă se folosește de curgerea “logicii apei” și de “către”.

Nu este suficient să fim împotriva unor lucruri. Trebuie, de asemenea, să dezvoltăm obiceiurile unui model de gândire constructivă.

Nevoia de a nu greși niciodată face aproape imposibilă creativitatea.

Scopul principal al gândirii paralele nu este acela de a lăsa la întâmplare o mulțime de idei în speranța că vreuna va funcționa, ci acela de a clădi un spectru complet de reflectare.

Felul în care privim lumea este determinat în cadrul minții noastre. Conceptele și percepțiile noastre ne oferă cadre prin deschiderea cărora privim lumea și cu care tratăm lumea. Încercăm să face aceste cadre cât mai valide cu putință.

Creativitatea, procesul de proiectare, precum și gândirea paralelă însuși sunt singurele căi de a obține rezultate constructive.

Prin urmare, gândirea occidentală eșuează deoarece nu este concepută pentru a face față unei lumi în schimbare. Eșuează întrucât este inadecvată pentru a face față schimbării, pentru că nu poate oferi energie creativă, constructivă și proiectivă. Eșuează pentru că sugerează judecăți și discriminări periculoase, care au tendința de a agrava lucrurile (la fel ca în camerele parlamentare și în politică). Eșuează deoarece autosuficiența și aroganța sa o împiedică să-și dea seama de proporțiile eșecului său.

Descriere CIP a Bibliotecii Naționale a României: De Bone, Edward; Gândire paralelă: de la gândirea socratică la gândirea lui De Bono / Edward De Bono; trad. din engleză de Marius Cristian Tudosă; București; Curtea Veche Publishing; 2017

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi