Fragment – Gestionarea stresului
”Stresul” este mai degrabă un termen generic. Persoana care se confruntă cu stresul poate manifesta simptome care variază de la simpla tensiune la dureri de cap, oboseală, tensiune şi/sau boli.
Odată ce cauzele de natură medicală sunt excluse şi/sau tratate, pe urmă simptomele stresului pot fi deseori reduse prin abilităţile tradiţionale de gestionare a stresului, care includ de exemplu: training pentru relaxare sistematică (relaxare musculară progresivă, tehnici de meditaţie, antrenament autogen, respiraţia profundă, imageria mintală etc.), gestionarea timpului, abilităţi de comunicare, exerciţii fizice şi schimbarea dietei, yoga şi alte abilităţi care ajută. Dacă nu sunt eficiente, atunci specialiştii pot căuta simptome ascunse de depresie, anxietate sau furie excesivă.
De exemplu, depresia clinică poate fi deseori tratată cu medicamente antidepresive, odată ce cauzele de natură medicală au fost excluse. Unii oameni se descurcă foarte bine cu abilităţile cognitiv-comportamentale pe care le-au învăţat la psihoterapie. Alţii răspund foarte bine la o combinaţie între medicamente şi consiliere.