Erik Erikson

Născut la Frankfurt în 1902, Erik a fost îngrijit numai de mama sa, până la căsătoria acesteia cu Theodor Homberger, pediatrul său. Familia s-a mutat în Karlsruhe, din sudul Germaniei, unde s-au născut cele trei surori ale lui Erik. După terminarea școlii, a călătorit prin Europa timp de un an, înainte de a se înscrie la Școala de Arte. A predat o vreme în Viena, unde a cunoscut-o pe soția lui, Joan Seroson, cea cu care a colaborat apoi de-a lungul vieții. În 1927, a început să studieze psihanaliza la Viena, la Institutul Vienez de Psihoterapie, lucrând sub îndrumarea Annei Freud și specializându-se în psihologia copilului.

În 1933, s-a mutat în Statele Unite ale Americii și și-a schimbat numele în Erikson. A predat timp de trei ani la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Harvard și, de asemenea, a devenit primul psiholog pentru copii din Boston. La Harvard a fost puternic influențat de prieteniile sale cu antropologii Ruth Benedict, Gregory Bateson și Margaret Mied. Mai târziu, a deținut funcții la Universitatea Yale, la Fundația Menninger, la Centrul pentru Studii Avansate în Științe Comportamentale de la Palo Alto, California, și la Spitalul Mount Zion din San Francisco. Studiile sale bine cunoscute despre nativii Lakota și Yorok au fost făcute când era la Universitatea din California. După ce a plecat de acolo, a avut parte de mulți ani de practică privată, înainte de a reveni la Harvard.

Întotdeauna, eliberat de gândirea tipic provincială cu un fundal mai static și limitat, gândirea lui Erikson a mers spre o înțelegere a modului în care unitățile dominante în succesiunea psihanalitică a etapelor de viață sunt definite de interacțiunea cu nevoile persistente și soluțiile tipice unei anumite culturi. Aceste formulări au fost susținute de observații de teren realizate în colaborare cu antropologi și, de asemenea, de observațiile asupra jocurilor copiilor.

Selecție din opere:

  • Copilărie şi societate (1950);
  • Young Man Luther (1958);
  • Identity: youth and crisis (1968);
  • Identity and the life cycle (1959);
  • The life cycle completed (1987);
  • Adevărul lui Gandhi (1969).

Sursa: https://ro.wikipedia.org

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie