Eric Berne

Eric Berne a fost un psihiatru canadiano-american, cunoscut pentru crearea metodei analizei tranzacționale și autor a mai multe cărți relevante pentru metoda creată de el, dintre care se detașează bestseller-ul Games People Play

Eric Bernstein a crescut în Montreal, Canada; tatăl său era doctor și mama lui, scriitoare. A absolvit Universitatea McGill, în anul 1935, cu o diplomă în medicină, și s-a format ca psihanalist la Universitatea Yale. A devenit cetățean american, a lucrat la Spitalul Mt Zion, din New York, și, în 1943, și-a schimbat numele în Eric Berne.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a lucrat ca psihiatru pentru armata americană, iar după aceea și-a reluat studiile, sub îndrumarea lui Erik Erikson, la Institutul de Psihanaliză din San Francisco. Stabilindu-se în California, spre sfârșitul anilor 1940, a fost dezamăgit de psihanaliză și, în următorul deceniu, munca sa referitoare la ipostazele eului a dat naștere analizei tranzacționale. A fondat Asociația Internațională de Analiză Tranzacțională și a îmbinat practica personală cu consultanța și cu munca în spital.

În 1956, solicitarea lui Berne de a deveni membru al Institutului de Psihanaliză a fost respinsă, moment în care a decis să meargă pe drumul propriu. Analiza Tranzacţională (AT) a început ca o grupare distinctă de teorii şi Berne a început să publice cărţi conţinând concepte AT.

Selecție din opere:

  • A Layman’s Guide to Psychiatry and Psychoanalysis (Ghidul profanului de psihiatrie și psihanaliză) (1957);
  • Structure and Dynamics of Organizations and Groups (Structura și dinamica organizațiilor și a grupurilor) (1963);
  •  Sex in Human Loving (Sexul în relațiile de iubire dintre oameni) (1970);
  • Beyond Games and Scripts (Dincolo de jocuri și scenarii) (1976).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie