Sari la conținut

Elizabeth Shilin Spelke

Elizabeth Shilin Spelke (n. 28 mai 1949) este psiholog cognitiv american la Departamentul de Psihologie al Universității Harvard.

Începând cu anii 1980, ea a efectuat experimente la sugari și copii mici pentru a-și testa facultățile cognitive. Ea a sugerat că ființele umane au o gamă largă de abilități mentale înnăscute. În ultimii ani, ea a adus contribuții importante la dezbaterea despre diferențele cognitive dintre bărbați și femei. Apără poziția conform căreia nu există dovezi științifice privind nicio diferență semnificativă în facultățile intelectuale ale bărbaților și femeilor.

Și-a făcut doctoratul la Cornell cu psihologul de dezvoltare, Eleanor Gibson, de la care a învățat cum să proiecteze experimente pe copii mici.

Primul ei post academic a fost la Universitatea din Pennsylvania, unde a lucrat timp de nouă ani. După aceea s-a mutat mai întâi la Cornell, apoi la Departamentul de științe ale creierului și științelor cognitive al MIT. Ea este profesor la Harvard din 2001.

Spelke a fost aleasă Fellow a Academiei Americane de Arte și Științe în 1997. A fost beneficiară a premiului Jean Nicod din 2009 și a susținut o serie de prelegeri la Paris găzduite de Centrul Național Francez de Cercetări Științifice. Ea a fost aleasă ca corespondentă a Academiei Britanice în 2015. În 2016, Spelke a câștigat Premiul CL de Carvalho-Heineken pentru Științele Cognitive.

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie