Dorința analistului

Dorința analistului

Tot ceea ce se întâmplă transferențial și contratransferențial rămâne în interiorul relației analitice și rămâne ca factor de conștientizare.

Există sintagma că, într-o psihanaliză se poate discuta despre orice, inclusiv despre trăirile afective ale pacientului față de analistul său pe baza transferului, dar aceste trăiri nu se pun în act așa cum se întâmplă în viața civilă.

În psihanaliză, dinamica transferului/contratransferului este importantă și atunci când analistul intră în relație cu toată istoria sa de viață.

De exemplu, atunci când pacientul îi face analistului o cerere de conținere afectivă și anume îi cere să funcționeze ca funcție maternă, simbolic se așteaptă ca analistul să funcționeze ca mama bună. În această situație nu contează sexul biologic al analistului, ci cantitatea de afect cu care vine analistul în relație. Metaforic vorbind, posibilitatea mai bună sau mai rea ca el să funcționeze ca mamă a cuiva este legată de relația pe care a avut-o analistul cu propria sa mamă. Dacă analistul nu a beneficiat de o relație afectivă cu mama sa, atunci el nu știe cum să funcționeze ca mamă prezentă, nu știe să dea această afectivitate pentru că nu a învățat acest lucru, iar o astfel de cerere nu face sens, el nu înțelege cererea pacientului. Într-o situație de cerere puternică este posibil ca psihanalistul să nu dea rezultate, să blocheze. De aceea, se spune că, este indicat ca psihanalistul să aibă o experiență de viață bogată, este bine să fie pus în cât mai multe situații în care prin experiența sa să poată compara, empatiza și înțelege modul de funcționare al pacientului său.

Este important ca analistul să identifice mecanismul din interiorul traumatismului.

Dorința analistului este tributară  școlii lacaniene franceze. Experiența de viață a analistului este foarte importantă, dar motivația sa de a deveni analist are o valoare. Cine ajunge în postura de analist, adică de persoană care face psihanaliză sau psihoterapie analitică, în mod clar are ceva de rezolvat. Cine ajunge în poziția asta își continuă propria lui existență conștientă, în raport cu relația pacienților săi.