Sari la conținut

Dezvoltare personală și conștientizare

Dezvoltare personală și conștientizare

Scenariu de cabinet:

Ea: Mie totul mi-e clar mai puțin un cuvânt: “Tata”. Ce caută cartonul ăsta la întrebarea “ce-mi blochează relația?!”

Terapeutul ridică o sprânceană.

Ea: Niciunul nu-i ca tata! Tata este minunat. Mi-ar plăcea ca ei să fie ca EL. Oh!…eu vreau ca el să fie tata. Dar el nu este. Îmi formez mereu așteptarea asta în parteneri dorind de fapt să îl găsesc pe tata în ei.

Terapeutul: Spunând acestea, tu ce cauți de fapt în partener?

Ea: Un tată.

Terapeutul: Și ei ce atitudine adoptă?

Ea: De copil, iar eu preiau rolul tatei/ mamei pentru ei.

Terapeutul: Și cum anume e tata pentru tine? Ce cauți de fapt în relație?

(Meditează la această întrebare și răspunde-ți tu în funcție de rolul jucat. )

Se întâmplă ca alegerile noastre parteneriale să fie în funcție de modelul parental, modelul persoanei de atașament. Fie alegem ca iubitul/ iubita să fie total opus modelului din familie, fie asemănator.

E un lung proces de conștientizare al tiparelor pe care le repetăm zilnic, proces care odată sesizat, dezbătut,“despachetat”, resemnificat și integrat, ne duce pe noi ca oameni la un alt nivel al dezvoltării personale.

Dezvoltarea doare. După ce sesizezi cauza unui conflict interior puternic, parcă totul în tine ia foc, tu te predai vulnerabilității, plângi și constați că ești viu. Apoi pace și seninătate. E atât de liniște în suflet ca marea după o furtună. O liniște care te împlinește și te face să mergi mai departe.

Nu-ți fie frică să fii. Să fii vulnerabil, să recunoști că uneori, pe undeva “te doare”.

Puneți mai des întrebările: Cu ce rezonează asta în mine? Ce mă irită cu adevărat la situația x? Care este nevoia mea din spatele agresivității pe care o afișez?

Închide ochii și amintește-ți un moment de fericire supremă trăit. Ești viu și plin de viață. Știi? Tu poți să ajungi mereu să ai această stare și să te simți viu, dar mai întâi trebuie să fii prezent, în contact cu tine și emoțiile tale…iar asta o faci prin conștientizare și dezvoltare personală.

Să îți exprimi nevoile, dorințele, să înveți să ceri ajutor și ce-ți dorești. Sunt oameni în jurul tău care te iubesc sincer și te susțin.  Ai grijă de tine și crești frumos!

E o energie bună de scris obiective. Ce vrei acum are potențial de creștere și dezvoltare.

Ia o foaie și un pix și scrie pe toate planurile tale ce îți dorești să se rezolve, să se întâmple. Nu fi timid(ă) Ești tu cu pixul în mână pregătit(ă) să-ți scrii propria poveste, propriul scenariu. Fă-l de Holywood! Scrie tot ce vrei ! Nu contează cât de măreț sau nerealist pare acum. Scrie. Foaia asta magică semneaz-o și păstreaz-o undeva bine.  Ai să dai peste ea la momentul oportun și mirat vei fi când multe s-au așezat sau schimbat în viața ta.

Ah, te gândești ce vor spune ceilalți dacă te arăți așa cum ești? Sunt mai multe variante:

  • Vor fi invidioși că tu ai puterea să te arăți cum ești, vulnerabilă, în timp ce ei încă se consumă a creea o imagine, un avatar.
  • Te vor înțelege, accepta și iubi mai mult.
  • Vor pleca, iar tu vei înțelege că nu se potriveau oricum în puzzle-ul vieții tale.
  • Mie îmi place să ascult și nu judec. Da, eu sunt psiholog. Dar atitudinea de a fi prezent și autentic în viața ta o poți adopta și tu în relațiile tale și cu tine însuți.

Te provoc! Încearcă astăzi doar să fii. Să te arăți pe tine. Știu că ești un om frumos. Depinde de tine și strategiile tale învățate în toți anii cum ascunzi omul adevărat: prin furie, agresivitate, negare sau alte măști. Azi ieși din scena asta de teatru pe care ai obosit să o joci și fii simplu!

Te îmbrățișez tare,

Angelica Burcea

Psihoterapeut experiențial

Psihosexolog

+40767477031

psychotherapist.ab@gmail.com

https://angelicaburcea.com/