De ce există sărbători și tradiții?

Exceptând motivele religioase, cu ce ne ajută pe noi sărbătorile și tradițiile? Abia ce am ieșit din zilele Sfântului Nicolae, a Ignatului, a Crăciunului, a Anului Nou și vin cu pași repezi Boboteaza, Sfântul Ion și tot așa. Tot calendarul este presărat cu o grămadă de zile cu un anumit specific.

Fie că vorbim despre sărbători religioase sau altfel de zile de sărbătoare, ele sunt permanent un motiv de adunare, de voie bună și de zâmbete.

De ce există astfel de zile? Cu ce ne ajută acestea? Ce rol au? Răspunsul la aceste întrebări îl găsiți în textul ce urmează.

Omul este o ființă socială. Cu toții știm acest lucru. Ne place să comunicăm, să facem schimb de idei, să împărțim din experiența noastră, să ne împărțim greutățile și să le rezolvăm împreună cu o persoană cu care ne înțelegem bine. Starea de singurătate poate afecta sănătatea. Putem sta singuri în casă o zi, două, o săptămână, dar în cele din urmă avem nevoie de prezența altor oameni în jur. Nu este vorba doar despre o dorință, este o nevoie umană.

La fel cum pentru a trece peste o prăpastie avem nevoie de un pod, ca să putem comunica cu o altă persoană, trebuie să existe o legătură cu aceasta. Fie că vorbim despre etnie, despre rasă, despre naționalitate, despre opiniile politice, toate acestea sunt lucruri care ne pot asemăna sau ne pot diferenția. Cu cât avem mai multe lucruri care ne aseamănă, cu atât mai mult percepem acele persoane ca pe semenii noștri și ne simțim înconjurați de oameni ca noi.

Sărbătorile și tradițiile sunt zile sau perioade în care oamenii se adună și se raportează cu toții unui scop comun, mai mare. Ne adunăm de Crăciun pentru a celebra nașterea lui Isus, ne adunăm de Bobotează pentru a sărbători botezul Domnului și tot așa.

Acest lucru ne ajută să conștientizăm faptul că nu suntem singuri. Suntem alături de toată lumea care celebrează acest lucru, împărțim momentul cu ei și facem parte dintr-o familie mai mare. Suntem ca o mulțime de copii în fața unui mare părinte. Aparținem în timpul acestor sărbători unei familii numeroase care ne poate proteja și care ne dă speranța să putem trece mai ușor peste greutățile vieții.

Cu toții ne amintim de copilărie ca de o perioadă fericită, lipsită de griji. În zilele de sărbătoare putem retrăi acele momente într-un mod matur, ca într-o joacă: suntem și mari, responsabili, dar suntem și mici, protejați și lipsiți de grijă. Împărțim alături de cei din jur din momentele fericite, din momentele haioase, din cele grele și trecem peste greutăți mai ușor. Împreună le putem depăși!

În concluzie, sărbătorile ne dau speranță. Speranța este o calitate foarte de preț a noastră. Cu ajutorul speranței, noi ne bazăm pe faptul că binele învinge răul și că noi putem trece peste dificultăți, iar soarele va răsări și pe strada noastră.

Tiberiu Seeberger

Psihoterapeut psihanalist

0760615143

https://seeberger.ro/