David Buss

David Buss este profesor de psihologie la Universitatea din Texas, Austin. Este cunoscut pentru cercetările sale de psihologie evolutivă privind selecția partenerilor, pe baza diferențelor de sex uman. Lucrările sale profunde asupra strategiilor de împerechere umane definesc și disting lucrările sale în domeniul psihologiei. Născut la 14 aprilie 1953, a dobândit titlul de doctor în psihologie de la Universitatea din California, Berkeley.

Este deosebit pentru lucrările sale și cercetări aprofundate în strategiile de împerechere umane și relațiile lor, conflictele apărute între sexe, prestigiul, reputația socială, statutul, gelozia emoțională, omuciderea și, cel mai recent, problemele legate de stalking. David Buss împreună cu KH Craik au analizat și investigat și modul în care anumite trăsături alcătuiesc în mod specific o personalitate. El a propus ideea teoriei prototipului în psihologia personalității, care spune că trăsăturile sunt folosite ca o categorizare a unei personalități, ceea ce înseamnă cât de puternic o trăsătură definește o anumită personalitate. David Buss a diferențiat strategiile de împerechere pe termen scurt și pe termen lung. El a folosit inventarul de orientare sociosexuală (SOI-R) pentru determinarea faptului dacă persoana este în favoarea unei relații serioase pe termen lung sau a unei legături pe termen scurt. Potrivit cercetărilor lui David Buss împreună cu colegii săi, el a concluzionat prin experiment că bărbații care arătau fața unei femei preferă o relație de împerechere pe termen lung, în timp ce cealaltă categorie de bărbați care au arătat corpul femeii au o înclinație spre păstrarea unei strategii de împerechere pe termen scurt. Același experiment a fost realizat cu femei, dar acestea nu au dezvăluit nicio caracteristică specifică pentru a determina strategia lor de împerechere pentru David Buss și echipa sa. Potrivit cercetărilor lor, bărbații și femeile se confruntă cu provocări diferite în ceea ce privește rolul și genul care determină comportamentul lor astăzi. Femeile se confruntă cu provocările sarcinii, creșterea unui copil suficient de eficient pentru a-și asigura supraviețuirea, oferindu-le cea mai mare îngrijire, în timp ce bărbații se confruntă cu provocările oferite de resurse, transferul de gene către izvoare și supraviețuirea prin incertitudinea pe care o aduce cu sine devenirea unui părinte.

David Buss a conceput, de asemenea, teoria interferenței strategice (SIT), care afirmă că bărbații și femeile se ocupă diferit de înșelăciunea intersexuală. Femeile ca ființe emoționale devin mai afectate de implicarea partenerului cu ceilalți, în timp ce bărbații se simt emoțional în ceea ce privește afișarea partenerului lor de infidelitate sexuală și minciuni.

Selecție din opere:

  • The Evolution of Desire (1994);
  • Evolutionary Psychology (1998);
  • The Dangerous Passion: Why Jealousy is as Necessary as Love and Sex (2000);
  • The Murderer Next Door: Why the Mind Is Designed to Kill (2005).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie