Sari la conținut

Colaborarea profesor-elev este vitală

Colaborarea profesor-elev este vitală

Structuri, fenomene și procese psihosociale în câmpul școlar

Stan Andrei

https://direct.me/mindfoolbyandreistan

Procesul educațional de predare și educare în școli se desfășoară prin interacțiune permanentă între profesor și clasa sa de elevi. Interacțiunea se realizează constant, de la profesor spre elev și în sens invers, se adresează atât elevului în sine ca membru al grupului cât și colectivului de elevi ca și grup social. Dinamica prezentă la nivelul grupului este dată de interacțiunile propriu zise, profesorul este un lider al grupului iar elevii interacționează între ei dar și cu profesorul.

Profesorul și clasa formează o unitate socială distinctă, cu relații și atitudini sociale complexe și mobile care condiționeză extrem de subtil componentele individuale și de grup.

Profesorul este văzut din perspectiva fomală și informală și mai ales orice lider are un anumit de stil de conducere, prin care coordonarea și managerierea grupului să poate avea sens în ideea controlului activităților grupului. Din acest punct de vedere, al profesorului, al grupului de elevi și al dinamicii și interacțiunilor constante între aceștia, la un anumit moment se poate discuta de procesul de colaborare. Colaborarea este procesul  prin care producția totală se îmbunătățește dacă indivizii lucrează împreună  în comparație cu ceea ce ar fi putut realiza singuri. Este atât o activitate intenționată cât și o comunicare care se caracterizează prin a avea un obiectiv comun care poate fi atins. Mai mult, colaborarea este o activitate sincronă coordonată, care este rezultatul unei încercări continue de a construi și menține o concepție partajată a unei probleme.

Alegerea unei persoane ca partener de colaborare nu are un impact semnificativ asupra rezultatelor colaborării dar mai important, performanța  generatoare de rezultate mai bune este chiar ideea de colaborare în sine.

Pentru un efect mai stabil și mai eficient al acestui proces, studiile s-au concentrat asupra modului de succes al schimbării. În cea mai mare parte, creșterea continuă necesită capacități de schimbare și disponibilitate atât din partea sistemului, cât și a indivizilor.

Schimbările, rezultatele de succes în școli apar atunci când profesorii învață împreună prin realizare. Accentul se pune pe îmbunătățirea colaborării profesorilor, se bazează fie pe invenții la nivel de profesor, fie la nivel administrativ. Rezultatele arată că în lipsa facilităților în care colaborarea poate avea loc, intervențiile cu profesorii vor eșua. În școlile în care dezvoltarea nu numai a cadrelor didactice, dar și a administratorilor este susținută, schimbările necesare se întâmplă. De asemenea, dacă o administrație școlară oferă un mediu care susține colaborarea, profesorii sunt mai susceptibili să lucreze împreună.

Implicarea cu familiile elevilor este o componentă esențială a fiecărei școli și a activității profesionale a fiecărui cadru didactic. Performanța academică a elevilor crește și are un aspect pozitiv dacă parteneriatele puternice dintre familie și școală există, fiind astfel beneficii ale  bunăstării, motivației și stimei de sine ale elevilor. Mai mult, profesorii, școlile și familiile în sine beneficiază de parteneriate puternice între școală și familie. Parteneriatele familie-școală au sporit concepțiile părinților despre rolul acestora de educator și atitudinea lor față de școală și profesori, în plus parteneriatele puternice dintre familie și școală au sporit înțelegerea profesorilor despre familiile și viața elevilor în afara școlii.

Despre autor:

Andrei Stan – psiholog clinician sub supervizare, psiholog al sănătății | Edutainment creator, content creator | Youtube–TikTok–Instagram–Facebook ~ https://direct.me/mindfoolbyandreistan ~ MindFool by Andrei Stan ~ https://www.youtube.com/c/MindFoolbyAndreiStan

Arii de interes: psihologie clinică, psihoterapie, psihoeducație, cercetare, creare de conținut psihoeducațional, promovarea informațiilor cu caracter științific, promovarea gândirii critice în populație.