Cele 5 limbaje ale iubirii, Gary Chapman | recenzie carte
Anca Gabriela Onofrei
„A te îndrăgosti poate fi o bucurie copleșitoare, însă o dragoste care durează este la fel de rară precum gheața în deșert”. (Revista Moody)
Probabil cea mai în vogă carte menită să aducă un plus de valoare relațiilor deja formate, cât și acelora ce se află în impas. Cum să-i arăți partenerului că ești implicat trup și suflet în relație nu doar că poate salva parteneriatul dintre cei doi, ci poate consolida relația.
Gary Chapman, scriitor și consilier matrimonial, reușește să redea, în cel mai cunoscut volum al său, Cele 5 limbaje ale iubirii, răspunsul a multor întrebări ce fac cuplurile să fie într-un impas. Acesta afirmă că pentru a comunica dragostea pe înțelesul celuilalt, trebuie să învățăm limbajul primar prin care acesta receptează iubirea. Cu toții ne dorim ca celălalt să simtă că-l iubim, așa cum îi și arătăm, iar pentru aceasta trebuie să ne exprimăm sentimentele prin intermediul limbajului său de iubire.
În câteva capitole din cartea sa, Chapman vorbește despre relația dintre copil și mamă – ca o primă formă de iubire și explică metodele biologice și psihologice ce stau la baza limbajului principal de iubire dintre copil și mamă. La baza existenței umane, spune acesta, se află nevoia de intimitate și nevoia de a fi iubit de cineva.
S-ar fi gândit cineva că există limbaje prin care îți poți arăta iubirea față de partener? Chapman identifică 5 astfel de limbaje.
Primul limbaj al iubirii sunt declarațiile – țelul iubirii nu este să obții ceea ce-ți dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celui iubit. În categoria declarațiilor intră deci: încurajările, vorbele rostite pe un ton frumos, vorbele rostite cu politețe. Ca să-ți poți încuraja partenerul de viață, spune autorul, trebuie să empatizezi cu el, să vezi lucrurile din perspectiva lui. Însă, mai presus de orice, trebuie să-ți dai seama care sunt lucurile importante pentru el.
Al doilea limbaj al iubirii este reprezentat de timpul în doi – acesta presupune ca partenerii să stea efectiv împreună, simpla prezență fizică fiind insuficientă, ci trebuie să fim implicați efectiv în moment, să nu fim distrași de nimic din exterior. Autorul subliniază faptul că a petrece timp în doi nu înseamnă neapărat să ne sorbim din priviri unul pe celălalt, ci să facem ceva împreună și să ne concentrăm cu adevărat unul asupra celuilalt.
Al treilea limbaj al iubirii îl reprezintă darurile – autorul evidențiază acest limbaj atât prin oferirea darurilor materiale, cât și prin oferirea propriei persoane în ideea în care prezența fizică poate fi cel mai important dar pe care i-l poți face partenerului.
Al patrulea limbaj al iubirii sunt serviciile – Chapman scoate în evidență mici gesturi pe care partenerii le pot face pentru a-și arăta iubirea unul față de celălalt, de la gătitul împreună, ajutatul la servirea mesei, la curățenie și altele asemenea, demonstrează grijă, afecțiune și iubire unul față de celălalt. Mai mult, reprezintă și o modalitate de petrecere a timpului împreună în care cei doi pot discuta cele petrecute într-o zi, își pot face planuri.
Al cincilea limbaj al iubirii este reprezentat de contactul fizic – acesta poate consolida sau poate distruge o relație, poate transmite ură sau iubire. Oamenii cu prim limbaj al iubirii de acest tip au nevoie de mângâieri, îmbățișări, își doresc să fie ținute de mână.
Când faci pentru celălalt un lucru care nu-ți stă deloc în fire, gestul tău constituie cea mai mare dovadă de iubire.
Pentru că iubim și suntem iubiți în mod diferit, menținerea vie a iubirii în căsnicie presupune o muncă grea. Dacă nu identificăm metodele prin intermediul cărora receptează partenerul iubirea noastră, căsnicia se poate duce de râpă chiar înainte să apucăm să ne dăm seama de asta.
Dragostea influențează major comportamentul uman. Dincolo de acest lucru, cuvântul -iubire- cunoaște diverse interpretări și utilizări. Relația în sine pe care o presupune mariajul urmărește cultivarea iubirii și a intimității în cuplu.
De ce să citești –cele 5 limbaje ale iubirii- ? Pentru că te ajută să înțelegi fiecare limbaj prin exemplele oferite, pentru că îți oferă soluții practice prin care poți să ajungi mai ușor să înțelegi limbajul de iubire al partenerului și pentru că la sfârșitul volumului îți oferă mici chestionare prin care vă puteți ajusta relația și cunoaște atât unul pe altul, cât și a descoperi propriul limbaj de iubire.
Chapman, G. (2015). Cele 5 limbaje ale iubirii. Curtea Veche Publishing.
Despre autor
- Numele meu este Onofrei Anca-Gabriela, sunt licențiată în psihologie
- În prezent urmez cursurile masterelor: Psihologie aplicată în domeniul securității naționale și Psihologie educațională și consiliere psihologică, din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București
- Arii de interes: psihologie clinică, psihologie organizațională, consiliere școlară, cercetare științifică
- Cum m-aș descrie în 5 cuvinte? Ambiție, perseverență, încredere, responsabilitate și emoție.