Ce este fertilizarea in vitro și care sunt principalele cauze sau principalii factori care împiedică procrearea unui copil
Mariana Georgiana Ștefan
Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere umană asistată medical (RUAM). Este una dintre procedurile la care apelează cuplurile care își doresc copii și care, din diverse motive sau cauze, nu au reușit singuri, fără intervenție medicală. Prin fertilizarea in vitro se creează unul sau mai mulți embrioni în afara corpului uman, prin fertilizarea în laborator a ovulului de către un spermatozoid.
RUAM reprezintă ansamblul tehnicilor, procedeelor, practicilor, proceselor și metodelor care permit procrearea unui copil prin indicația și intervenția medicilor implicați în acest proces. (Sabin Guțan, 2011).
Fertilizarea in vitro se realizează în laboratoarele clinicilor specializate în reproducere asistată sub directa implicare, verificare și supraveghere a unui embriolog și a altor categorii de personal specializat.
Cauzele și factorii care împiedică procrearea unui copil
Cauzele și factorii care împiedică venirea pe lume a unui copil pot fi multe și variate. Acestea pot ține de starea fizică și sănătatea femeii precum și a bărbatului implicat în procesul reproducerii, pot fi factori de mediu, genetici, psihologici, economici, morali şi mulți alții.
Unele femei amână luarea deciziei de face un copil și se îndreaptă mai întâi către absolvirea unei facultăți, a unui program masteral sau chiar și a unui doctorat, altele așteaptă să-și îmbunătățească situația economică, să își achiziționeze o mașină, o locuință, urmată de mobilarea acesteia, să se plimbe, să viziteze țări străine, să se distreze și apoi se gândesc la copii. Toate aceste dorințe nu fac decât să amâne momentul în care se ia decizia de a face un copil planificat, dorit și cu asumarea responsabilității.
Mai există și categoria femeilor care nu au sau nu își rezervă timp pentru a putea cunoaște un bărbat și pentru a lega o relație stabilă cu el. Sunt acele femei care lucrează de dimineața până seara și când ajung acasă nu își doresc decât să facă o baie caldă și apoi să se odihnească. Mai putem încadra în această categorie și femeile care, deși își doresc să aibă copii, nu au întâlnit partenerul considerat perfect pentru a fi tatăl copiilor lor, deși au avut câteva relații amoroase care au eșuat.
Alte cauze care ar putea întârzia venirea copiilor ar putea fi stresul, lipsa dorinței de a avea copii a partenerului masculin sau pur și simplu oamenii nu se simt pregătiți pentru a da naștere, de a crește și a educa un copil.
Infertilitatea este principala cauză medicală care împiedică nașterea unui copil. Infertilitatea poate fi feminină, masculină, mixtă și de cauză necunoscută. Infertilitatea reprezintă lipsa sarcinii după un an de contact sexual vaginal neprotejat între o femeie și un bărbat.
Principalele cauze ale infertilității feminine sunt: vârsta avansată a femeii, de peste 35 de ani; bolile cu transmitere sexuală (Chlamydia, HIV/SIDA, etc.); stilul de viaţă şi factorii de mediu, precum: obezitatea, fumatul, consumul de alcool, droguri și de alte substanțe, intervenții chirurgicale ovariene și uterine; endometrioza (apariția în afara uterului, pe ovare, trompe uterine, intestine ori la nivelul organelor din cavitatea abdominală, a unui țesut similar endometrului), chimioterapie efectuată în trecut; patologia trompelor uterine (înfundarea lor împiedică trecerea ovocitului), infecții, oligo-ovulaţia (lipsa ovulației, ovulaţie neregulată), rezervă ovariană foarte scăzută, sindromul ovarului polichistic, factori tubari (sarcini extrauterine anterioare, inflamație pelvină, anomalii și malformații ale uterului, polipi, fibroame) etc. (Ionela Anghelescu, Anca Coricovac, Laura Dracea, Dorina Codreanu, Bogdan Marinescu, 2014)
Principalele cauze de infertilitate masculină sunt: vârsta bărbatului de peste 40 de ani, insuficiență testiculară, anomalii ale producţiei spermatozoizilor (absența, numărul redus și/sau o mobilitate scăzută a spermatozoizilor), infecții, expuneri la substanțe toxice sau la temperaturi ridicate, varicocelul, fibroza chistică, intervenții chirurgicale la nivelul testiculelor, traumatisme, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, droguri și de alte substanțe, boli cu transmitere sexuală, boli genetice, etc. (Ionela Anghelescu, Anca Coricovac, Laura Dracea, Dorina Codreanu, Bogdan Marinescu, 2014)
Bibliografie:
• Ionela Anghelescu, Anca Coricovac, Laura Dracea, Dorina Codreanu, Bogdan Marinescu, articol publicat în Revista AMT (Acta Medica Transilvanica), ”, vol. II, nr. 2, 2014, ,,Factorii de mediu şi infertilitatea – aspecte particulare în populaţia română, pag. 10, Editura Universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu;
• Sabin Guțan, ,,Reproducerea umană asistată medical și filiația”, Editura Hamangiu, București, 2011, pag 8;
• Mariana Georgiana Ștefan, ,, Anxietatea și depresia, posibile efecte psihologice ale procedurii de fertilizare in vitro”, iulie 2020, Lucrare de licență.
Despre autor
Mariana Georgiana Ștefan, psiholog clinician, logoped, consilier juridic, formator, mamă, soție, femeie, colegă, prietenă și confidentă.