Boala psihică

Ce este boala psihică?

Pentru a răspunde la această întrebare este obligatoriu să cunoașteți psihiatrie. Este foarte important să faceți psihiatrie pentru că altfel nu puteți funcționa ca psihologi dintr-o regulă foarte simplă. Psihologul face echipă cu psihiatrul. Pentru a face parte din această echipă, psihologul este obligat să învețe limba medicului psihiatru. Niciodată psihiatrul nu o să învețe limba psihologului. Dacă vreți să faceți echipă trebuie să învățați limba lui, iar limba lui este psihopatologia. Fără psihopatologie nu puteți comunica cu psihiatrul. Nu puteți lucra în psihologia anormalității, adică, clinică și medicală, dacă nu aveți în bagajul dumneavoastră de cunoștințe, instrumentele și limbajul psihiatric.

Bolile psihice poartă anumite nume: depresie, anxietate, schizofrenie, isterie, manie, paranoia, sadism, masochism, autism etc. Toate mecanismele, care ulterior se anormalizează, apar inițial în dezvoltarea noastră psihică ca mecanisme adaptative. Particularitatea de boală, de anormalitate derivă din frecvența și intensitatea cu care se manifestă acele mecanisme. Este normal ca , în fața unei pierderi obiective să am o reacție depresivă. Reacția depresivă stă la baza reacției autiste.

Ce înseamnă depresiv?

Sunt foarte multe noțiuni. Depresia nu trebuie să se manifeste neapărat cu plâns, cu datul cu capul de pereți, aceasta este depresia manifestă. Depresia se poate manifesta foarte bine și fără plâns, prin lipsa de inițiativă, prin lipsa dorinței de a face ceva și culminează cu dezinteresul pentru sine. Individul nu mănâncă, nu se spală, nu iese din casă etc, dar este vorba despre o depresie aclinică. Inițial, depresia apare ca mecanism de adaptare. Dacă nu ar apărea depresia am deveni automat isterici. Faptul că putem învăța și alt mecanism de apărare, care să ne lase să facem la un moment dat o alegere și să-l folosim pe cel mai nimerit în situația dată, ne dă posibilitatea de a ne adapta mai bine. Incidentele psihopatologice decurg din structuralizarea unor mecanisme de apărare. Depresia patologică(clinică) și depresia normală(aclinică) nu se diferențiază prin mecanism. Mecanismul este același, o pierdere a unei investiții obiectuale față de care am o situație depresivă.