Automotivează-te: inspirații și tehnici

Se întâmplă adesea să ne confruntăm cu lipsa motivației în anumite momente din zi sau viață și căutăm citate motivaționale constant sau ascultăm video-uri pentru a ne putea mobiliza într-o direcție sau alta. Problema este că acest tip de motivație externă ține fix 5 minute și nu este ceea ce căutăm pentru realizarea obiectivelor noastre.  Am scris acest articol tocmai pentru a te ajuta să fii constant în starea ta, iar când moralul și motivația îți sunt la pământ, să găsești mereu resurse în tine pentru a te ridica și continua drumul ales. Urmează o listă de 50 motive și exerciții simple care te vor ajuta să te echilibrezi și să-ți încarci bateriile:

  1. Alege-ți și scrie-ți obiective realizabile.
  2. Definește-ți clar motivele pentru care îți dorești realizarea anumitor obiective.
  3. Fiecare obiectiv scrie-l la persoana întâi: „eu”, „mie”.
  4. Setează-ți un termen până la care să-ți realizezi obiectivele.
  5. Fă întotdeauna follow-up, evaluează rezultatul, ce a fost foarte bine, unde ar trebui să mai îmbunătățești.
  6. Vizualizează-ți obiectivele deja realizate în prezent.
  7. Observă-te și identifică motivele, cauzele pentru care amâni tot timpul să faci anumite acțiuni.
  8. Evită să spui tot timpul „trebuie să” înlocuindu-l cu „vreau”, „mi-ar plăcea”.
  9. Fericirea ta este importantă. Fă listă de cel puțin 20 de lucruri care-ți produc plăcere și introdu-le în programul tău.
  10. Ia o pauză. Epuizarea duce la scăderea motivației, te afectează atât fizic, cât și psihic. Pauzele sunt la fel de importante precum orele de muncă.
  11. Fii mereu în preajma oamenilor pozitivi și energici.
  12. Fii TU o persoană pozitivă pentru ca ceilalți să-ți caute compania.
  13. Fii mereu TU autentic.
  14. Fă ceea ce-ți place.
  15. „Orice călătorie de mii de pași începe cu unul singur”. Fă un pas în direcția obiectivelor tale ( acționează ) și lucrurile vor veni de la sine apoi.
  16. Nu este nevoie să vezi tot drumul către succesul dorit, muncind, oportunitățile vor veni către tine și în sprijinul dorințelor tale, iar călătoria se va contura de la sine.
  17. Renunță la ideea că lucrurile trebuie să iasă conform planului tău. Bucură-te de călătorie, acceptă schimbările și vei vedea că totul se întâmplă pentru tine și nu împotriva ta.
  18. Doar ție îți dai socoteală când te privești în oglindă.
  19. Fă alegeri sănătoase privind alimentația pentru că aceasta îți influențează mintea, starea și apoi corpul.
  20. Chiar dacă ai impresia că nimeni nu crede în tine, ai tu încredere în ceea ce poți face, iar ceilalți te vor urma.
  21. Stabilește pentru fiecare zi obiective, un „to do list”. Desigur, poți avea ca obiectiv al unei zile să nu faci nimic. Este programul tău și alegerile îți aparțin.
  22. Fii bun cu ceilalți.
  23. Fă complimente sincere tuturor celor cu care te întâlnești.
  24. Întâlnește-te cu prietenii.
  25. Fă-ți timp pentru familie, părinți, bunici, persoane dragi. Nu știm niciodată când ne este ultima zi pe Pământ, iar oamenii sunt de neînlocuit în suflete.
  26. Fă curățenie prin casă, pune-ți lucrurile în ordine. Atunci când aranjezi lucruri în jurul tău, îți pui și mintea/ gândurile în ordine.
  27. Ia-ți o zi liberă și bucură-te de întâlnirea cu tine însuți.
  28. Evită utilizarea telefonului, calculatorului sau a altor electronice pentru o perioadă pentru a te putea relaxa, conecta și focusa pe tine.
  29. Sportul, mișcarea de orice natură, o plimbare – îți revigorează corpul și te umple de energie.
  30. Răsfață-te la un centru spa sau la tine acasă. Fă o baie caldă, aprinde bețișoare parfumate, lumânărele, du-te la masaj.
  31. Vacanțele sunt rezervoare de inspirație, energie, conectare la oamenii pe care îi iubim. Asigură-te că pui în agenda ta cât mai des o mini vacanță.
  32. Reia-ți pozele vechi, poate chiar de pe conturile de socializare, și-ți vei aminti că ai o viață frumoasă și ai parte de multe momente plăcute, amintiri de care să te bucuri.
  33. Dimineața, seara sau în amândouă perioadele, fă-ți scurte liste de lucruri pentru care te simți recunoscător. Este un exercițiu extrem de puternic pe moment, cât și în viitor.
  34. Ține un jurnal în care îți așterni gândurile. Astfel îți vei putea urmări progresul personal, iar scrisul este în sine un instrument terapeutic.
  35. Ascultă muzica ta preferată și dansează liber după cum simți.
  36. Desenează, mâzgălește, trasează linii, ia-ți cărți de colorat, aplicații „coloring book.”
  37. Odihnește-te suficient și alege somnul ca sfetnic bun.
  38. Meditează câteva momente lăsând toate gândurile, emoțiile să vină și să plece de la tine. 
  39. Revizuiește-ți succesele pentru a-ți reaminti cât de departe ai ajuns și cum eforturile tale au rezultate.
  40. Reia notițele din cărțile tale favorite, de preferat pozitive, motivaționale.
  41. Ascultă afirmații ( metoda Louise Hay), cărți și alte materiale audio motivaționale. Construiește-ți propriile afirmații pozitive adaptate nevoilor tale și repetă-le constant. Începe-ți afirmația cu „eu vreau/sunt”, adaugă ceea ce-ti dorești într-o formă pozitivă.
  42. Vizionează un film de comedie sau filmul tău favorit aparținând acestui gen.
  43. Dacă ești o persoană spirituală, citește ceva din textele dogmatice, roagă-te sau mergi la biserică.
  44. Fă un cadou sau oferă-te să ajuți pe cineva.
  45. Ești UNIC, evită să te mai compari cu cei din jurul tău.
  46. Acționează acum doar spre binele tău și în conformitate cu sinele tău!
  47. Amintește-ți constant că scopul vieții este să fii fericit!
  48. Evită bârfa și critica. Acestea funcționează sub formă de bumerang și ajung la tine.
  49. Fii atent în permanență asupra gândurilor tale și ceea ce îți tot repeți, așa îți construiești propriile experiențe și realități. Viața se întâmplă mai întâi în minte, iar ceea ce este în interiorul nostru se reflectă și în exterior.
  50. Alege întotdeauna să fii bun și respectuos cu oamenii din jurul tău. Oamenii sunt cel mai mare câștig în viață. Poți fii sus sau jos pe scara socială, dar doar având pe alții alături de tine ești mai fericit, sănătos și împlinit.

“ Pentru fiecare fir de iarbă Dumnezeu a trimis un înger să-i șoptească: crește, crește. Dacă Dumnezeu se preocupă atâta de un fir de iarbă, cu siguranță că și mie mi-a repartizat un înger”.

Avem dorințe, visuri, aspirații, dar ni le anulăm și nu ne dăm nicio șansă la fericire, prosperitate, mai bine. Dezvoltarea personală este un proces la care iau parte cu inima deschisă și permanent.

Îți propun un alt exercițiu tot cu rol de a îți evalua viața și centra la sinele tău. Ia o foaie de hârtie și împarte-ți viața în categorii: sănătate și corp, carieră și muncă, bani, relații, familie, dorințe personale, lucruri materiale. Acum acordați-vă câte o notă pentru fiecare segment al vieții voastre și gândiți-vă la cele enumerate mai jos. Urmați 6 pași simpli sub forma pe care v-o prezint aici:

Conștientizați ceea ce NU vă doriți. Cred că e lucrul la care cu toții suntem cei mai pricepuți. Dacă ne întreabă cineva ce ne dorim, formularea noastră ar fi de genul: „păi nu vreau o rochie lungă, nu vreau un tricou, nu vreau o notă proastă, nu vreau…” Așa că sunt sigură că acest prim pas îl realizezi cu succes.

Conștientizați ceea ce vă doriți. Gândește-te la fiecare aspect din viața ta. Cum arată idealul pentru tine? Ai curajul să visezi, să speri și să-ți exprimi dorințele. Psihologic vorbind, dorințele neexprimate se transformă în frustrări. Sunt sigură că nu îți dorești să fii o persoană nefericită, tu vrei de la tine să fii o ființă întreagă, împlinită ca persoană și fericită.

Clarificați-vă obiectivul. Bun, acum că știm tot ce ne dorim în viață, cât și ce nu ne dorim, hai să definim și construim noul „EU” pornind de la obiective clare. Dacă ar fi pentru fiecare plan al vieții mele să am un obiectiv, care ar fi acela? Stabilește clar ce-ți dorești, să nu debusolezi Universul exprimându-te prea metaforic. Încadrează în timp visul tau „vreau ca-n 25 martie să fiu mai slabă cu 5 kg.”, de exemplu.

Stabiliți în linii mari un plan de acțiune, mici pași pe care îi veți urma spre parcurgerea obiectivului vostru. De exemplu azi îmi cumpăr abonament la sala de fitness, azi nu mai mănânc seara după ora 19 etc.

Simțiți-vă ca și cum v-ați fi atins deja obiectivul. Caută poze cu ceea ce-ți dorești tu să realizezi și construiește-ți un caiet al visurilor sau un panou cu imagini. Aici vorbim de recunoștință, o lege universală perfect valabilă. Închide ochii și mulțumește înainte să primești. Imaginează-ți cum ai fi tu, cum te-ai simți dacă dorința clar exprimată s-ar materializa în realitatea ta.

Detașați-vă. Acum ești pregătit pentru proces și pentru abundența pe care Universul, Dumnezeu (sau în cine îți place ție să crezi) o pregătește să se materializeze în viața ta. Păstrează-ți bine lista cu visuri și recitește-o din când în când.

„Viața fiecărui om este o cale către sine însuși, încercarea unei căi, intuirea unei poteci.” Allan Percy

Angelica Burcea

Psiholog & Psihoterapeut Experiențial

Formări complementare în Psihosexologie și TSA

0767/477.031

https://angelicaburcea.com/