Sari la conținut

Albert Ellis

Născut în 1913, în Pittsburgh, Pennsylvania, Ellis a crescut în orașul New York. A obținut o diplomă de studii de la Universitatea din New York și a încercat, fără succes, să se lanseze în domeniul afacerilor. De asemenea, a încercat și a eșuat să devină romancier.

După ce a scris câteva articole pe tema sexualității umane, în 1942, Ellis s-a înscris la programul de psihologie clinică din cadrul Universității Columbia. Odată ce și-a obținut diploma de masterat, în 1943, a început practica privată în materie de consiliere de familie și sexuală, iar în 1947 și-a luat doctoratul. A deținut funcții la Rutgers și la Universitatea din New York, precum și ca psiholog clinician, la Clinica de Igienă Mentală din New Jersey.

Dr. Albert Ellis a fundamentat terapia raţional-emotivă şi comportamentală, o formă de pionierat a terapiei cognitiv-comportamentale moderne (T.C.C.). În cadrul unui sondaj, dr. Ellis s-a clasat pe locul doi în lume pe lista celor mai influenţi psihoterapeuţi din istorie. Numele lui este cunoscut de toţi psihologii, studenţii şi istoricii de pe mapamond. A publicat peste 700 de articole şi peste 60 de cărţi despre psihoterapie, consiliere maritală şi familială, terapie sexuală. Până la moartea sa, petrecută în 2007, dr. Ellis a deţinut funcţia de preşedinte emerit al Institutului Albert Ellis din New York, care oferă programe de training profesional şi de psihoterapie individuală, familială sau de grup.

Selecție din opere:

  • How to Live with a Neurotic (Cum să trăiești cu un nevrotic);
  • The Art and Science of Love (Arta și știința iubirii);
  • Sex without Guilt (Sex fără vinovăție);
  • The Art and Science of Rational Eating (Arta și știința mâncatului rațional)
  • How to Make Yourself Stubbornly Refuse to be Miserable about Anything – Yes, Anything (Cum să te convingi să refuzi cu încăpățânare să fii nefericit din orice motiv – Da, din orice motiv).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie