Sari la conținut

Albert Ellis

Născut în 1913, în Pittsburgh, Pennsylvania, Ellis a crescut în orașul New York. A obținut o diplomă de studii de la Universitatea din New York și a încercat, fără succes, să se lanseze în domeniul afacerilor. De asemenea, a încercat și a eșuat să devină romancier.

După ce a scris câteva articole pe tema sexualității umane, în 1942, Ellis s-a înscris la programul de psihologie clinică din cadrul Universității Columbia. Odată ce și-a obținut diploma de masterat, în 1943, a început practica privată în materie de consiliere de familie și sexuală, iar în 1947 și-a luat doctoratul. A deținut funcții la Rutgers și la Universitatea din New York, precum și ca psiholog clinician, la Clinica de Igienă Mentală din New Jersey.

Ideile lui Ellis au fost ușor-ușor acceptate de psihologii americani și astăzi este considerat, alături de Aaron Beck, unul dintre părinții fondatori ai terapiei cognitiv-comportamentale. Institutul pentru terapie rațional-emotivă, fondat în 1959, continuă să îi disemineze ideile. Consultați și biografia sa, The Lives of Albert Ellis (Viața lui Albert Ellis), scrisă de Emmet Velten.

Selecție din opere:

  • How to Live with a Neurotic (Cum să trăiești cu un nevrotic);
  • The Art and Science of Love (Arta și știința iubirii);
  • Sex without Guilt (Sex fără vinovăție);
  • The Art and Science of Rational Eating (Arta și știința mâncatului rațional)
  • How to Make Yourself Stubbornly Refuse to be Miserable about Anything – Yes, Anything (Cum să te convingi să refuzi cu încăpățânare să fii nefericit din orice motiv – Da, din orice motiv).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie