Sari la conținut

Albert Bandura

Albert Bandura este un psiholog canadian celebru care într-o carieră de peste 60 de ani a adus contribuţii importante în multe domenii ale psihologiei. Este al patrulea cel mai citat psiholog din toate timpurile, după B.F. Skinner, Sigmund Freud şi Jean Piaget.

Albert Bandura s-a născut în 1925, în orașul canadian Mundare din Alberta. Părinții săi erau coloniști ucraineni. După ce a absolvit liceul, a lucrat la autostrada Alaska din Yukon, apoi a studiat psihologia la British Columbia, din Vancouver. După ce s-a mutat în Statele Unite (mai târziu devenind cetățean naturalizat), și-a luat diploma de masterat și de doctorat în psihologie, la Universitatea din Iowa.

Teoria învăţării sociale a lui Albert Bandura pune accentul pe importanţa observării şi modelării comportamentului, atitudinilor şi reacţiilor emoţionale a celorlalţi. Bandura crede că oamenii îşi însuşesc atitudinile prin observarea celorlalţi, imitând ceea ce au văzut. Agresivitatea este învăţată printr-un proces numit modelare comportamentală. Individul în sine nu moşteneşte aceste tendinţe violente ci le modelează. Copiii învaţă în cea mai mare parte a cazurilor, reacţiile violente observându-i pe ceilalţi, personal sau prin intermediul mediului înconjurător şi a mass-media.

Bandura a fost președinte al Asociației Psihologilor Americani (APA) în anul 1973 și a primit Premiul APA pentru contribuții științifice deosebite în anul 1980. În 1953, a început să predea la Universitatea Stanford, unde a rămas pentru tot restul carierei sale. Acum, având mai bine de 90 de ani, este profesor emerit de psihologie la Stanford.

Selecție din opere:

  • Social Foundations of Thought and Action (Fundamentele sociale ale gândirii și acțiunii) (1986);
  • Moral Disengagement: How People Do Harm and Live with Themselves (Distanțarea morală: cum pot oamenii să facă rău și să trăiască apoi cu ei înșiși) (2015).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie