Site de psihologie

Albert Bandura

Albert Bandura este un psiholog canadian celebru care într-o carieră de peste 60 de ani a adus contribuţii importante în multe domenii ale psihologiei. Este al patrulea cel mai citat psiholog din toate timpurile, după B.F. Skinner, Sigmund Freud şi Jean Piaget.

Teoria învăţării sociale a lui Albert Bandura pune accentul pe importanţa observării şi modelării comportamentului, atitudinilor şi reacţiilor emoţionale a celorlalţi. Bandura crede că oamenii îşi însuşesc atitudinile prin observarea celorlalţi, imitând ceea ce au văzut. Agresivitatea este învăţată printr-un proces numit modelare comportamentală. Individul în sine nu moşteneşte aceste tendinţe violente ci le modelează. Copiii învaţă în cea mai mare parte a cazurilor, reacţiile violente observându-i pe ceilalţi, personal sau prin intermediul mediului înconjurător şi a mass-media.

Bandura a fost președinte al Asociației Psihologilor Americani (APA) în anul 1973 și a primit Premiul APA pentru contribuții științifice deosebite în anul 1980.

Selecție din opere:

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie