Sari la conținut

Acluofobie (Ligofobie, Mictofobie, Nictofobie, Scotofobie)

Acluofobie (Ligofobie, Mictofobie, Nictofobie, Scotofobie) – teamă de întuneric.

Frica de întuneric sau acluofobia este o teamă comună sau o fobie printre copii și, în diferite grade, printre adulți. Teama de întuneric nu se referă întotdeauna la întunericul în sine; poate fi, de asemenea, o teamă de pericole posibile sau imaginate ascunse în/de întuneric. Un anumit grad de teamă de întuneric este natural, mai ales ca o fază a dezvoltării copilului. Majoritatea observatorilor declară că frica de întuneric apare rareori până la 2 ani.

Forma de manifestare este următoarea: subiectul nu iese noaptea, manifestă o anxietate crescută odată cu căderea serii, nu poate privi în întuneric, evită să pătrundă în încăperi întunecate, dorește să aibă mereu lumină. Întunericul este asociat cu singurătatea și izolarea.

Teama de întuneric mai are printre cauze următoarele: la copii, apare din cauza fricii de separare de copii sau de monștri imaginari, demoni, alte ființe malefice; la adulți, are motive mai realiste, cum ar fi teama de hoți care operează noaptea sub acoperirea întunericului, sau frica de a se pierde în întuneric, în spații întunecoase.

Alți adulți care se tem de noapte au frică de somn și de vis și au episoade recurente de pavor nocturnus (o tulburare a somnului caracterizată de un vis de o dimensiune terifiantă mult mai intensă decât a unui coșmar obișnuit; persoana țipă în timpul nopții, asudează puternic, nu este în stare să explice ce simte, este confuză, și, de obicei, nu are foarte multe amintiri despre aceste episoade a doua zi).

Accesați: Dicționar de psihologie