„Ușa se deschide din interior.”
Ce cred în mod greșit românii în ceea ce privește psihoterapia? Ce considerăm noi că face psihologul și ce nu poate face? Ce înseamnă boală psihică?
Toate aceste întrebări își vor găsi răspunsul astăzi.
De asemenea, este bine să facem diferența între psiholog și psihoterapeut. Psihologul este o persoană care a terminat facultatea de psihologie și care își exercită meseria. Acest lucru se poate referi la a face recrutări, planuri de integrare a copiilor dintr-un anumit tip de școală, o anumită parte a programei școlare, grafice și fel de fel de documente la o firmă. Psihoterapeutul este psihologul care face terapii, adică cel care ajută oamenii să scape de problemele de care ei sunt încărcați. Pentru motive legate de o cât mai bună claritate, în text m-am referit la psihoterapeut cu numele de psiholog (ceea ce nu este neapărat greșit).
Noi, românii, suntem un popor care ține foarte mult la tradițiile sale. Un popor despre care unii ar putea spune că este inflexibil, partea bună fiind că nu ne schimbăm de pe-o zi pe alta. În cazul lucrurilor noi apărute în țara noastră, românii tind să fie reticenți, cu atât mai mult cu cât există și o teamă undeva la mijloc.
În cazul psihologiei, românii au tendința de a o privi ca o știință nouă, apărută de acum câțiva ani, practicată de oameni tineri și care nu îi poate ajuta chiar atât de mult. Sună cunoscut?
Adevărul este că psihologia există de mii de ani într-o formă sau alta, iar psihoterapia așa cum o știm noi există de 120 de ani (odată cu înființarea psihanalizei de către Sigmund Freud). Cu toate acestea, ce prejudecăți au românii în ceea ce privește această artă?
1.Psihologul îmi poate citi gândurile
Ideea de a citi gândurile este foarte cunoscută. Mă întâlnesc cu multă lume și văd astfel de reacții: „Trebuie să am grijă ce spun”, „Poate citi gândurile”, „Se uită la modul în care mă leg la șireturi și poate spune totul despre mine”. Psihologii nu fac acest lucru. Ei lucrează cu ceea ce persoana aflată în ajutor le oferă. Dacă clientul vine, se așază și nu scoate niciun cuvânt, psihologul nu poate face absolut nimic. Psihoterapia este o muncă în echipă, nu este spiritism. Nimeni nu îți poate citi gândurile. Acestea sunt ale tale și doar ale tale !
Psihologul te invită în cabinet și te ascultă. Ascultă orice vrei să îi spui și te ajută să înțelegi mai bine ce ți se întâmplă.
2. Oamenii care se duc la psiholog sunt nebuni
De fapt, oamenii care merg la psiholog sunt cei sănătoși. Oamenii nebuni nu își dau seama că au o problemă. Ei continuă să meargă pe același drum: nu am nimic, trec doar printr-un moment mai dificil, nu mă poate ajuta nimeni decât eu singur, am nevoie doar să câștig mai mult / să mă liniștesc / să iau o vacanță / să îmi găsesc un iubit / să termin cu prostiile etc. . Este ușor să găsim scuze pentru problemele noastre: lipsa banilor, a timpului liber, a oamenilor de calitate din jur, dar uităm că singuri am ajuns în situația aceasta. Faptul că te învârți într-o situație de mai mult timp fără să găsești o soluție înseamnă că îți este dificil să ieși singur de acolo. Dacă există o meserie în această lume care se află acolo pentru a te ajuta cu astfel de probleme, de ce încerci să te convingi că nimeni nu te poate ajuta?
Primul lucru este asumarea. Trebuie să recunoști că ai o problemă și că POATE cu ajutorul unei alte persoane, vei reuși să ieși mai ușor din acest cerc vicios. Odată ce ai recunoscut că ai o problemă, că ai o durere în suflet, înseamnă că este sincer cu tine, și nu nebun. Schimbările se produc atunci când decizi să fii sincer cu tine, să lași toate măștile jos.
3. Oamenii care se duc la psiholog sunt oameni care nu au prieteni
Este o diferență foarte mare între prieteni și psiholog. Se spune că cine se aseamănă se adună. Având un anumit tip de comportament, un anumit mod de a relaționa cu ceilalți, te înconjori de oameni asemănători ție pe care îi numești prieteni. Dacă ție îți este dificil să ieși din astfel de probleme, crezi că oameni asemeni ție te pot ajuta să ieși cu adevărat din ele? Desigur, te pot face să îți dai seama că unele lucruri nu sunt în regulă, că există și alte căi, cu alte cuvinte îți pot spune aceleași lucruri pe care le știai și tu de dinainte. Îți pot ridica moralul, îți pot oferi o bere, un pahar de vin, o strângere în brațe, o palmă, dar până la un anumit punct. După acel punct apare psihologul.
De fapt, în pofida acestei prejudecăți, la terapie vin în mare parte oameni cu foarte mulți prieteni. Ca să poți recunoaște față de tine faptul că ai o durere și ai nevoie de ajutor, înseamnă să fii sincer și oamenii sinceri sunt apreciați de multă lume. Oamenii sinceri sunt cei care spun adevărul în față, într-o formă cât mai puțin dureroasă și acest lucru atrage în jurul lor oameni de calitate, prieteni buni.
4. Psihologul se va băga în viața mea și va încerca cu orice preț să știe totul
Psihologul este acea persoană care te ascultă. Rolul lui este să te facă să te simți confortabil, pentru că dacă ești confortabil și treaba lui este ușoară. Dacă tu te simți bine cu el în cabinet, atunci te poate ajuta mai mult. Dacă ești stresat, ai o anumită problemă cu faptul că ești acolo și alegi să nu le discuți, atunci îi vei transmite acel stres și psihologului.
În terapie avem o vorbă: ușa se deschide din interior. Noi, ca psihoterapeuți, stăm la o ușă și așteptăm ca persoana din fața noastră să fie pregătită. Atunci când va fi pregătită, când va dori, va deschide ușa și ne va spune câte ceva despre ea. Nu este treaba psihologului să știe totul sau să se bage în sufletul omului. Treaba lui este să te asculte și să te ajute atât cât îi permiți tu.
5. Nu mă duc la psiholog pentru că o să mă umfle de pastile
Psihologul este diferit față de psihiatru. Psihologul oferă terapie, oferă un ajutor prin cuvânt, prin discuție. Psihiatrul oferă tratament medicamentos. În cazuri grave, tratamentul cu medicamente este foarte indicat, în special în cazul psihozelor. Dar în toate cazurile, medicamentele trebuie însoțite de psihoterapie. Fără ajutorul psihologului, starea de bine se păstrează atâta timp cât îți iei pastilele. Dacă nu îți iei pastilele o zi, două, suferința începe să reapară. Ca să nu spun de faptul că unele pastile nu își mai fac efectul, așa că sunt prescrise altele care să le înlocuiască pe primele.
Mergi la psiholog pentru a nu (mai) lua pastile.
6. Psihologul mă ține de vorbă, iar suferința mea continuă
Problemele ce țin de psihic, problemele sufletești apar în urma faptului că sunt lucruri nespuse. Sunt lucruri pe care alegem să le ținem în interior, să nu le dăm afară. Sunt lucruri dureroase, intime, care ne pot aduce o anumită suferință, ne pot face să ne simțim vulnerabili. Aceste lucruri, dacă sunt spuse față de persoana potrivită, față de o persoană care este pregătită pentru a organiza astfel de lucruri, îi pot descărca sufletul celui care le spune. Îl pot ajuta să înțeleagă că toți trecem prin momente mai mult sau mai puțin rușinoase, dureroase, momente cu care nu ne mândrim. Este normal, natural, dar și mai normal este să le recunoaștem și să nu le mai lăsăm să ne controleze viața.
7. Nu merg la psiholog pentru că mă va judeca
Treaba psihologului este de a te asculta și de a te înțelege. Treaba lui nu este să te judece. Orice bănuială ai cu privire la faptul că psihologul te judecă trebuie discutată. Este bine să discuți cât mai multe lucruri pe care le consideri o problemă. Pe de altă parte, și psihologul este om, se poate ca uneori să greșească. De aceea terapia este procesul care se produce între două persoane: între client și psihoterapeut. Totul se rezolvă prin discuție și tot ce se discută se rezolvă. Fără prejudecăți, fără critici, cu o cât mai mare sinceritate și corectitudine.
8. Merg la psiholog ca să îmi spună el ce să fac
La fel ca și în cazul judecatului, treaba psihologului nu este să îți spună ce să faci. El nu este ca profesorul de la școală care te pune în bancă și îți dă dictare. Psihologul este omul care leagă lucrurile pe care le spui între ele și îți arată că există ceva ce este comun în toată povestea. Poate fi vorba despre faptul că modul în care îți exprimi iubirea îi sufocă pe ceilalți, că tinzi să rănești oamenii pe care îi iubești, că intri mereu în relații în care ești înșelat și tot așa. Ceea ce faci tu cu aceste lucruri pe care acum le știi este fix alegerea ta. Acum că le cunoști, le poți descoperi mai ușor pe măsură ce se petrec și te poți feri de ele.
Dacă un psiholog îți dă un sfat, îți spune exact ce să faci în acea situație, este rezolvarea lui la acea situație, nu rezolvarea ta. Acest lucru înseamnă că poate nu ți se potrivește ție.
9. Cu banii pe care îi dau la psiholog, mai bine merg în vacanță
Fiecare punem preț pe ceea ce valorează cel mai mult pentru noi. Într-o oră pe care o petreci pe internet, poți merge la sală. Cu banii cu care ieși în oraș la un film și la un restaurant, poți cumpăra o carte și poți plăti un curs. Da, vacanța te poate destresa, te poate face să uiți de toate grijile, dar este o soluție temporară. Eu îți vorbesc despre o soluție permanentă.
Viața este ca o organizare a salariului. Poți să investești astăzi într-un curs, într-o școală, într-o terapie și poți culege roadele mai târziu sau poți cheltui banii pe distracții astăzi și luna viitoare o poți lua de la capăt.
10. Psihologul o să le spună și altora ce ați vorbit
Psihologul, prin statutul lui, are obligația de a păstra confidențialitatea tuturor celor vorbite în cabinet. El nu poate, este împiedicat de lege, să discute cu alte persoane ceea ce discuți cu el, excepție fiind situația în care poate împiedica comiterea unei infracțiuni. Dacă îi povestești că urmează să omori pe cineva, este genul de excepție în care are obligația de a merge la poliție. În afară de aceasta, el nu poate vorbi despre ceea ce se întâmplă în cabinet. Pe de altă parte, și psihologul este om. Îl întreabă alte persoane de pacienții lui, merge la cursuri, scrie cărți sau articole în care vorbește despre cazurile pe care le tratează. Psihologul poate vorbi despre persoanele pe care le ajută, doar într-o măsură în care acestea nu pot fi recunoscute. Vei vedea în cazurile povestite de psihologi și psihoterapeuți nume schimbat, ocupații schimbate, interval de vârstă, orașe ascunse (orașul A, orașul B) și tot așa. Poți vorbi cu el despre toate aceste lucruri, dacă ai întrebări.
Dacă doriți să scăpați de o greutate pe care o duceți în spate, dacă vreți să vă ajut cu o anumită problemă sau dacă doar doriți să discutați cu cineva, vă aștept atât la cabinet cât și online!
Psihoterapeut psihanalist
Telefon: 0760/615.143
Site: https://seeberger.ro/