Site de psihologie

Top 7 cărți despre relația terapeut-client

”Medicul, pacientul său și boala. Aspecte inconștiente în practica medicală”, de Michael Balint; Editura: Trei; Anul apariției: 2017

În cartea de față, Michael Balint descrie diferite procese inconștiente ce intervin în relația medic-pacient, aspecte care pot favoriza vindecarea, sau pot duce la tensiuni, neplăceri și tratamente lipsite de rezultatul benefic așteptat.

Medicamentul cel mai des folosit în medicina generală este medicul însuși; altfel spus, nu doar flaconul sau cutia cu medicamente contează, ci maniera în care acestea sunt prescrise pacientului – de fapt, ansamblul atmosferei în care medicamentul este dat și luat.

”Jumătate inocentă, jumătate înțeleaptă. Povestiri despre relația dintre terapeut și pacient”, de Susie Orbach; Editura: Trei; Anul apariției: 2017

Volumul de față ilustrează prin șapte povestiri de psihoterapie modul în care sentimentele pacientului și analistului, transferul și contratransferul, se întrepătrund, generând experiența unică a fiecărei terapii, și modul în care terapeutul își analizează și utilizează reacțiile contratransferențiale.

Susie Orbach reușește să recreeze pentru cititori atmosfera din cabinet, în care relația terapeutică reprezintă un spațiu special în care pot fi făcute noi descoperiri care îi permit pacientului să se schimbe.

”Când ușile se deschid. Primele întâlniri psihanalitice”, de Ștefania Dumitrescu; Editura: Trei; Anul apariției: 2016

Ștefania Dumitrescu ne permite să petrecem câtva timp în spatele cortinelor din cadrul ședințelor de psihanaliză prin intermediul cărții ”Când ușile se deschid. Primele întâlniri psihanalitice”. Eseurile construite în jurul unor studii de caz din practica autoarei pun în lumină diversele probleme care apar la începutul unei terapii și cum, pornind de la primele obstacole, terapeutul și clientul construiesc o relație pentru a merge pe drumul vindecării.

”Dileme etice în psihoterapie. Abordări pozitive ale procesului decizional”, de Samuel J. Knapp, Michael C. Gottlieb, Mitchell M. Handelsman; Editura: Trei; Anul apariției: 2016

Autorii volumului ”Dileme etice în psihoterapie. Abordări pozitive ale procesului decizional” îi încurajează pe specialiști să se confrunte cu dilemele ținând seama de principiile deontologice implicate, ascultându-și totodată intuiția și emoțiile, solicitând, la nevoie, ajutorul colegilor. Ei propun, de asemenea, un proces decizional bazat pe trei strategii, utilizabile în contexte diferite: modelul aculturației etice; modelul optimizării calității; metode pentru alegerea celei mai bune decizii.

Cartea ”Dileme etice în psihoterapie. Abordări pozitive ale procesului decizional” este presărată cu dileme din practica psihoterapeutică și psihologică de zi cu zi, analizate și discutate din mai multe perspective. Ea se adresează psihologilor începători și celor cu experiență, precum și altor categorii profesionale din domeniul social.

”Peisaje interioare. Rescrierea istoriei emoționale prin psihoterapie psihanalitică”, de Corneliu Irimia; Editura: Trei; Anul apariției: 2017

Învățăm prin terapia psihanalitică să ne privim cu luciditate fără să îndepărtăm automat experiențele paradoxale, contradictorii, intense, pe care, de obicei, le alungăm imediat. Ajungem să acceptăm că putem iubi și urî în același timp o persoană ce ne este dragă, realizăm noi punți între noblețea sufletească și propriul egoism. Toate acestea aduc cu ele, inevitabil, o creștere a responsabilității față de propria viață. Ajungem să nu îi mai acuzăm atât de ușor pe ceilalți pentru propriul nostru destin, pentru propriile alegeri și suferințe.

Procesul terapeutic prin care trece Alina, protagonista cărții, în întâlnirea cu psihoterapeutul – Pavel – este un proces fictiv, însă povestea lui nu este mai puțin realistă. Așa cum, în teatru, viața este prezentată până la capăt, și aici, dar într-o formă concentrată, este prezentată viața unei relații terapeutice de lungă durată cu atmosfera, ritmul, nuanțele și tensiunile ei.

”101 succese terapeutice. Depășirea transferului și a rezistenței în psihoterapie”, de Gerald Schoenewolf; Editura: Trei; Anul apariției: 2010

Pornind de la 101 situații clinice reale, Gerald Schoenewolf, profesor de psihologie, explorează seria de intervenții terapeutice reușite aflate la dispoziția terapeutului în fiecare dintre fazele psihoterapiei, explicând ce intervenție ar funcționa cel mai bine pentru anumite tipuri de personalitate, când trebuie aplicate și de ce se dovedesc a avea succes.

”Centrul nu se mai poate susține. Povestea nebuniei mele”, de Elyn R. Saks; Editura: Trei; Anul apariției: 2016

Cititorul român are acum la dispoziție o descriere vie a psihozei prin ochii unei femei curajoase, care a coborât în iadul schizofreniei, dar a reușit să găsească drumul de întoarcere, bucurându-se în prezent de o căsnicie fericită și o viață academică împlinită.

Povestea nebuniei lui Elyn Saks debuteaza cu primele ”voci” auzite în adolescență, înfățișează apoi tentativele de suicid din anii de facultate și culminează cu istorisirea experiențelor terifiante de spitalizare psihiatrică.

Chiar dacă vocile demonice n-au dispărut cu totul nici astăzi, autoarea povestește cum a reușit, de-a lungul anilor, să-și țină boala în frâu, susținută nu doar de medicație și psihanaliză, dar și de prieteni empatici și de acea ordonare a vieții și a gândirii impuse de rigoarea academică.