Sari la conținut

Sensurile ascunse ale vieții – Stephen Grosz

Sensurile ascunse ale vieții –Stephen Grosz

S-a dovedit că e mai puțin dureros să te simți trădat decât să te simți uitat. Odată cu vârsta, probabilitatea de a dezvolta o tulburare psihologică descrește și totuși eventualitatea dezvoltării paranoiei crește. În spital, am auzit bărbați și femei în vârstă plângându-se: ,,Asistentele de aici încearcă să mă otrăvească’’…Cu siguranță, bătrânii sunt uneori abuzați, păcăliți de membrii familiei și maltratați de persoanele care îi îngrijesc, așa că e important să ascultăm cu atenție fricile lor. Dar cel mai adesea – precum soldații din tranșee – bătrânii se îndreaptă spre moarte simțindu-se uitați. Femei și bărbați care erau odată atrăgători și importanți sunt din ce în ce mai trecuți cu vederea. Din experiența mea, fantasmele paranoide sunt adesea un răspuns față de indiferența lumii. Paranoicul știe că cineva se gândește la el.

Mulți psihanaliști cred că boala de dragoste este o formă de regresie, că tânjind după o apropiere intensă suntem precum copiii care simt o dorință puternică pentru îmbrățișarea mamei. Din cauza aceasta riscul este mai mare atunci când ne luptăm cu pierderea sau cu disperarea ori când suntem însingurați sau izolați – nu este neobișnuit să te îndrăgostești în primul semestru la universitate, de exemplu. Dar sunt aceste sentimente iubire adevărată? ,,Eu spun uneori – dar nu pe de-a-ntregul serios – că pasiunea este partea interesantă de la început; dragostea adevărată este partea plictisitoare care vine mai târziu’’. Oamenii care sunt bolnavi de dragoste amână testarea fantasmelor lor împotriva realității.

Ezităm în fața schimbării pentru că schimbarea înseamnă pierdere. Dar dacă nu acceptăm unele pierderi… putem pierde totul.

Viitorul nu e un loc spre care ne îndreptăm, ci o idee din mintea noastră de acum. E ceva ce creăm și care la rândul său ne creează. Viitorul e o fantezie care dă formă prezentului nostru.

Uneori schimbarea vine nu pentru că ne propunem să ne vindecăm sau să reparăm relația noastră cu viața; uneori ne schimbăm când reparăm relația noastră cu pierderea, cu uitarea, cu moartea.

Accesați: Alchimia emoțională – Tara Bennett-Goleman