Sari la conținut

Sămânța de muștar – Osho

Sămânța de muștar – Osho

La ora actuală, soția nu mai este soție, ci iubită; soțul nu mai este soț, ci prieten. O prietenie nu este ceva rău, dar nu poate fi extrem de profundă. Căsnicia reprezintă o relație cu adevărat profundă, un angajament.

Sexualitatea este posibilă la suprafață, dar nu reprezintă altceva decât o activitate biologică, animalică. Ea poate fi frumoasă, dar numai dacă face parte integrantă din iubire. În caz contrar, devine cel mai urât lucru din lume.

În mod natural, între psihiatru și pacient nu poate exista decât o relație nesănătoasă, patologică – întrucât pacientul nu vine la medic în căutarea adevărului, adică a adevăratei stări de sănătate… Cuvântul „sănătate” este foarte semnificativ: el înseamnă totalitate, sfințenie, vindecare profundă la nivelul sinelui. Un pacient nu așteaptă așa ceva de la medicul său, căci atunci nu ar mai fi un pacient, ci un discipol. Pacientul vine la doctor doar pentru a scăpa de o boală; atitudinea sa este complet negativă. El vine doar pentru a fi forțat să redevină normal, pentru a putea funcționa din nou în mediul social. Ceva s-a defectat în el, iar psihiatrul își propune să repare mecanismul defect, pentru ca individul să poata funcționa din nou în societate. Din păcate, societatea însăși este bolnavă.

Care este diferența dintre un sfânt și un înțelept? Înțeleptul este la fel de amoral ca și viața pentru că a devenit una cu ea. El nu mai gândește în termeni contrari. În schimb sfântul alege binele și respinge răul. El nu este decât pe jumatate viu căci nu acceptă viața în totalitatea ei. Un sfânt nu este un om cu adevărat religios căci un om religios acceptă viața așa cum este. El nu respinge nimic, căci orice ar respinge, ar însemna o respingere a lui Dumnezeu. De altfel, atitudinea de respingere nu înseamnă decât o prezumție arogantă a omului că el este mai presus decât Dumnezeu. Dumnezeu a creat sexul dar omul îl respinge. El devine astfel un sfânt dar sfințenia sa este de natură morală nu religioasă.

Singura comoară pe care o poate acumula omul în această viață este luciditatea. Chiar dacă viața diferă de la om la om, căutarea interioară este aceeași.

Accesați: Maturitatea . Responsabilitatea de a fi tu însuți – Osho