Puterea tăcută – Susan Cain, Gregory Mone, Erica Moroz

Puterea tăcută – Susan Cain, Gregory Mone, Erica Moroz

Forța secretă a introvertiților

Să fii introvertit înseamnă să ai o viață interioară foarte bogată și să o consideri importantă.

Dacă un introvertit este o persoană care privește înăuntrul său, extrovertitul este opusul. Extrovertiții prosperă în cadrul grupului și își iau energia din contactul cu ceilalți.

Dacă ești introvertit nu înseamnă neapărat că ești timid. Aceasta este o diferență importantă. Introvertiții pot fi timizi, desigur, dar există și extrovertiți timizi. Timiditatea poate părea introversiune, căci face ca oamenii să pară tăcuți și distanți. Ca și introversiunea, sentimentul de sfială este complicat, are o mulțime de straturi. Poate veni din teama de a nu face ceva greșit. În clasă un elev timid poate nu ridică mâna, fiindcă se teme că nu va da răspunsul corect și se va simți jenat din această cauză. Nici fata introvertită de lângă el poate nu ridică mâna, însă din alte motive. Poate ca ea nu simte nevoia să contribuie cu ceva la oră. Sau poate că e prea prinsă să asculte și să reflecteze la tot, ca să mai și vorbească. La fel ca introversiunea, timiditatea are avantajele ei. Studiile au arătat că puștii timizi tind să fie prieteni loiali, să fie conștiincioși, empatici și creativi. Atât timizii, cât și introvertiții sunt ascultători extraordinari.

Una dintre cele mai mari supraputeri ale intorvertiților este capacitatea de a se dedica în totalitate unui proiect sau de a rămâne concentrat pe termen lung.

Descriere CIP a Bibliotecii Naționale a României: Puterea tăcută: forța secretă a introvertiților / text: Susan Cain împreună cu Gregory Mone și Erica Moroz; il. de Grant Snider; trad. din engleză de Mihaela Apetrei. – București, Pandora Publishing, 2017

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi