Puterea obișnuinței – Charles Duhigg

Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri – Charles Duhigg

Deprinderile iau naștere deoarece creierul caută în permanență modalități de economisire a eforturilor pe care le depune. Lăsat să acționeze în virtutea propriilor sale mecanisme, creierul va încerca să transforme aproape orice rutină într-o deprindere, deoarece deprinderile permit minții noastre să se relaxeze mai frecvent.

Deprinderile pot fi ignorate, modificate sau înlocuite. Atunci când ia naștere o deprindere creierul încetează să mai participe integral la luarea deciziei.

Pentru ca o deprindere să se schimbe permanent, oamenii trebuie să creadă că schimbarea e posibilă. Și cel mai adesea, acea credință se naște cu ajutorul unui grup.

Această carte conține un cadru conceptual de înțelegere a modului în care funcționează deprinderile și un ghid pe baza căruia să se experimenteze modul în care ele se pot schimba. Unele deprinderi pot fi ușor analizate și influențate. Altele sunt mai complexe și mai încăpățânate, necesită un studiu prelungit. Iar în cazul altora, schimbarea este un proces care nu se închide pe deplin niciodată. Dar asta nu înseamnă că nu poate să aibă loc. Fiecare capitol din carte explică un aspect diferit al motivelor pentru care există deprinderile și al modului în care funcționează ele.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi