Optimismul se invata – Dr. Martin E.P. Seligman

Optimismul se invata – Dr. Martin E.P. Seligman

Studiile dovedesc ca optimismul ne protejeaza impotriva depresiei, acest flagel al lumii de azi, ne mareste nivelul de reusita si ne imbunatateste sanatatea.

Din fericire, aveti deja o experienta in disputare. Folositi aceasta deprindere atunci cand va certati cu altii. Daca veti porni la atac impotriva propriilor acuzatii nefondate, vechile deprinderi va vor veni in ajutor.

Iata patru modalitati importante de a disputa o credinta in mod convingator:

  • Dovezile

  • Alternativele

  • Implicatiile

  • Utilitatea

Dovezile. Cea mai convingatoare metoda de a disputa o credinta negativa este de a-i demonstra incorectitudinea faptica. De cele mai multe ori, faptele sunt de partea noastra, deoarece reactiile pesimiste la o adversitate reprezinta adesea exagerari. Intri atunci in rolul de detectiv si te intrebi care sunt probele in sprijinul acelei credinte.

Alternativele. Aproape nimic din ce ni se intampla nu are doar o cauza; majoritatea evenimentelor au mai multe. Daca ai obtinut rezultate slabe la un test, la asta se poate sa fi contribuit tot ce urmeaza: dificultatea testului, timpul pe care l-ai dedicat studiului, inteligenta ta, corectitudinea profesorului, rezultatele celorlalti, propria oboseala. Pesimistii inclina sa se agate de cea mai rea dintre aceste posibile cauze, cea permanenta, generalizatoare si personala.

Implicatiile. Dar, dupa cum merg lucrurile in lumea asta, faptele nu vor fi intotdeauna de partea noastra. S-ar putea ca ideea negativa pe care o aveam despre noi sa fie corecta. In aceasta situatie, tehnica ce trebuie folosita este decatastrofizarea.

Utilitatea. Uneori consecintele pastrarii unei credinte conteaza mai mult decat adevarul credintei respective. Este credinta mea distructiva?- ar trebui sa va intrebati.

Unii oameni sunt extrem de afectati cand lumea se dovedeste nedreapta. Putem avea toata intelegerea pentru acest sentiment, dar o atare suferinta cauzeaza mai multa suferinta decat merita. La ce bun sa va cantonati in ea? Cateodata este foarte folositor sa ne continuam traiul de zi cu zi fara sa ne oprim pentru a cerceta cat de exacte sunt credintele noastre si, dupa aceea, sa le disputam.

O alta tactica este de a detalia toate modalitatile de schimbare a situatiei in viitor. Chiar daca avem o credinta adevarata pe moment, oare situatia nu se va modifica? Cum putem s-o schimbam?