Depresia reprezintă un simptom al mai multor tulburări, atât medicale, cât și funcționale, cuprinse sau nu în spectrul depresiei. De fapt, depresia poate fi comparată cu febra ca simptom în practica medicală: prezența ei indică existența unei probleme, însă depresia în sine poate să nu fie problema centrală, ci un simptom al altei probleme care este, de fapt, principală. Atunci când este identificată o tulburare din spectrul afecțiunilor ce au legătură cu depresia, înseamnă că este o problemă serioasă și trebuie avute în vedere și afecțiunile comorbide.
Tulburarea depresivă majoră are una dintre cele mai ridicate rate de prevalență având o prevalență de-a lungul întregii vieți de peste 15% în cazul bărbaților și 25% în cazul femeilor (Kessler și colab., 1994). Jumătate dintre persoanele care au un episod depresiv dezvoltă încă unul sau mai multe episoade depresive pe parcursul vieții (Kupfer, Frank & Wamhoff, 1996), de obicei într-un interval de cinci ani (Lewinsohn, Clarke, Seeley & Rodhe, 1994) și au, în medie, de la cinci (Kessler & Walters, 1998) până la nouă (Kessler, Zhao, Blazer & Swartz, 1997) episoade depresive pe parcursul vieții.
Sursa: ICD-10-CM Studii de caz pentru viitorii psihologi clinicieni. Probleme psihologice și comportamentale. Coordonatori: Jack B. Schaffer, Emil Rodolfa