Sari la conținut

Minutul de lectură: trăsături comune ale celor creativi

Alte idei ale lui Csikszentmihalyi sunt:

 • Imaginea persoanei creative chinuite este, în mare măsură, un mit. Majoritatea respondenților săi erau foarte mulțumiți de viața lor și de realizările lor de ordin creativ.
 • Oamenii creativi de succes au tendința de a avea două lucruri din abundență: curiozitate și motivație. Ei sunt absolut fascinați de subiectul lor de interes și, deși este posibil ca alte persoane să fie mai bune ca ei, dorința lor absolută de realizare este decisivă.
 • Oamenii creativi își iau foarte în serios intuiția, căutând modele în care alții ar vedea numai confuzie, și sunt capabili să facă conexiuni între zone de activitate distincte.
 • Oamenii creativi sunt adesea văzuți ca aroganți, dar asta se întâmplă, de obicei, pentru că vor și aleg să acorde cea mai mare parte a atenției muncii lor fascinante.
 • Deși oamenii creativi pot fi productivi oriunde, ei gravitează în jurul centrelor unde interesele le pot fi satisfăcute mai ușor, unde se pot întâlni cu oameni asemănători lor și unde munca le poate fi apreciată.
 • Mediile frumoase sau care inspiră îi ajută mai mult pe oameni să gândească mai creativ, decât un seminar despre „creativitate”.
 • Școala nu pare să fi avut efect asupra multor oameni creativi celebri și, adesea, ei nu erau nici în facultate foarte străluciți sau renumiți. Mulți oameni considerați, mai târziu, ca fiind genii nu au fost cu nimic remarcabili în copilărie; însă ceea ce au avut întotdeauna în proporție mai mare decât alții a fost curiozitatea.
 • Mulți dintre cei cu realizări creative importante au fost orfani sau au avut un contact mai slab cu tații lor. Pe de altă parte, au avut, în general, o mamă foarte implicată și iubitoare, cu așteptări foarte mari de la ei.
 • Majoritatea se încadrau în una din următoarele două categorii de familie: erau săraci sau dezavantajați, dar părinții lor i-au împins spre dobândirea unui nivel educațional înalt sau a unei cariere de succes; sau au crescut în familii de intelectuali, cercetători, profesioniști, scriitori, muzicieni și așa mai departe. Numai 10% din ei s-au dovedit a fi din clasa mijlocie. Lecția pe care o avem de învățat de aici: pentru a ajunge un adult puternic, este mai bine să fi crescut într-o familie care respectă reușitele intelectuale, și nu într-una care pune accent pe confortul de clasă mijlocie.
 • Oamenii creativi sunt modești, dar și mândri, cu un devotement real și altruist față de domeniul lor de activitate și ceea ce s-ar putea realiza în cadrul lui, dar au și încredere că au foarte mult de oferit și că pot lăsa o „amprentă” în respectivul domeniu.
 • Este un mit că există o așa-numită „personalitate creativă”. Ceea ce par să aibă în comun însă toți oamenii creativi este complexitatea – ei „par să găzduiască în interiorul lor întreaga gamă de posibilități umane”.

Sursa: 50 de clasici. Psihologie. Sinteza celor mai importante 50 de cărți despre minte, personalitate și natura umană. Autor: Tom Butler Bowdon