Minutul de lectură: subiecții anxioși

Subiecții anxioși au tendința de a evita conflictele și problemele care îi afectează. Este bine ca ei să intre în contact direct cu acestea.

Datorită educației, majoritatea oamenilor s-au deprins să nu-și exprime deschis sentimentele, și din acest motiv ei nu sunt echipați cu modele de comportament care să le permită să abordeze conflictele și să-și exteriorizeze sentimentele.

Una dintre consecințele acestui fapt o constituie transformarea lor în indivizi anxioși și obsedați de tot felul de lucruri care nu au legătură cu problema reală. De pildă, un pacient începe să aibă tot felul de tulburări organice fără suport real și merge de la un medic la altul, când de fapt problema ține de viața pacientului, de relația cu familia sau cu prietenii ori de activitatea profesională.

Persoana în cauză respinge problema reală, o alungă din minte pentru că nu știe cum să-i facă față sau fiindcă își închipuie că nu are dreptul să se simtă supărată sau deprimată.

Anxietatea reprezintă o modalitate simbolică de a masca problema reală. Soluția o constituie deprinderea pacientului de a-și exprima mai direct sentimentele.

Sursa: Ameliorarea performanțelor individuale prin tehnici de psihoterapie. Autor:  Irina Holdevici