Minutul de lectură: setări din naștere

Dacă genele afectează mintea, atunci suntem controlați de gene în ceea ce privește gândirea și comportamentul. Cu toate acestea, genele doar implică un grad de probabilitate – nu determină nimic.

  • S-a descoperit acum, de asemenea, că multe dintre bolile despre care înainte se credea că erau cauzate de mediul înconjurător au, de fapt, rădăcini genetice. Acestea includ schizofrenia, depresia, autismul, dislexia, tulburarea bipolară și defectele de vorbire. Astfel de afecțiuni vin pe linie genetică, în familie, și existența sau prezența lor nu poate fi anticipată cu ușurință prin factorii de mediu.
  • Psihologii împart personalitatea în cinci dimensiuni principale: introversie sau extraversie; spirit nevrotic sau stabilitate; rigiditate cognitivă sau deschidere spre lucruri noi; agreabilitate sau antagonism; și conștiinciozitate sau delăsare. Toate cele cinci dimensiuni pot fi moștenite și un procent de 40 sau 50% din personalitatea noastră este legat de aceste tendințe genetice.

Sursa: 50 de clasici. Psihologie. Sinteza celor mai importante 50 de cărți despre minte, personalitate și natura umană. Autor: Tom Butler Bowdon