Minutul de lectură: principii generale în cazul a diverse afaceri suplimentare

  1. Deschide-ţi un cont bancar exclusiv pentru afacerea suplimentară. Există o diferenţă foarte mică sau inexistentă între ceea ce banca numeşte conturi „business” şi „personale”, aşa că alege opţiunea cea mai uşoară pentru tine. Cel mai important lucru este să-ţi păstrezi finanţele separate.
  2. În mod similar, fă-ţi un card de credit sau de debit pe care să îl foloseşti doar pentru cheltuielile pe care le implică această afacere. O sugestie în plus: asigură-te că vei câştiga mile de călătorie cu avionul cu ajutorul cardurilor!
  3. Plăteşte pentru tot ce poţi de la început. Nu numai că aşa nu vei ajunge să investeşti mai mult decât îţi poţi permite – plătind din capul locului totul, în loc să o faci peste 30 sau 60 de zile, vei fi mai liniştit. Vei avea mai puţine cheltuieli şi nu vei fi stresat dacă nu vei avea datorii faţă de nimeni.
  4. Pune deoparte cel puţin 25% din venitul obţinut din afacerea suplimentară pentru impozite. Încă o dată, este posibil ca situaţia ta să fie diferită – însă, dacă nu cumva eşti scutit de taxe dintr-un motiv sau altul, nu uita să pui bani deoparte pentru „donaţiile” anuale sau trimestriale pe care le faci guvernului. Eşti obligat să plăteşti impozite pe banii pe care îi faci – este un produs derivat al succesului. Am schimbat cândva 22 de e-mailuri cu cineva care era foarte supărat pentru că trebuia să plătească o taxă suplimentară de 100 de dolari la fiecare 25 000 de dolari pe care îi făcea. Nu este deloc un motiv pentru care să te plângi! Fii recunoscător că ai câştigat banii aceia.
  5. Grăbeşte-te cu facturarea. Este indicat să plăteşti oamenii cât mai repede, dar e şi mai indicat să fii plătit cât mai repede. Nu te ocupa de facturare doar într-o singură zi la finalul lunii. Când închei vânzarea, trimite factura.
  6. Oricând este posibil, insistă să se încheie un acord pentru munca prestată. Nu trebuie să fie un contract stufos, de 20 de pagini, redactat de un avocat costisitor. Îţi doreşti doar să notezi termenii de bază în scris, pentru a evita vreo posibilă neînţelegere sau vreun dezacord în viitor.
  7. Structura legală: este perfect acceptabil să operezi ca unic proprietar în cazul a numeroase afaceri. Dacă trebuie să conferi statut juridic afacerii tale, o poţi face adesea chiar tu, online, pentru mult mai puţini bani decât te-ar costa să angajezi un avocat. (Din nou, este posibil ca situaţia ta să fie diferită.)
  8. Încă de la început, stabileşte un sistem de contabilitate foarte simplu. Ar trebui să fie ieftin sau gratuit şi să se poată dezvolta odată cu tine dacă afacerea ia avânt, dar trebuie neapărat să-ţi urmăreşti veniturile şi cheltuielile. Vezi Ziua 23, pentru câteva opţiuni.
  9. Dacă este posibil, creează-ţi un loc dedicat de lucru pentru afacerea suplimentară, chiar şi unul mic, acasă sau în apartament. Dacă nu este posibil, creează-ţi unul mobil. De exemplu, dacă îţi place să lucrezi la o cafenea, mergi la aceeaşi şi încearcă să lucrezi de la aceeaşi masă. Ideea este să creezi o rutină – aşa te vei ocupa constant de afacere.
  10. După ce realizezi profit, plăteşte-te pe tine întâi. Stabileşte un sistem de a-ţi transfera regulat profiturile din contul afacerii suplimentare în cel personal. Nu stabili un transfer continuu pe măsură ce cresc vânzările (poate fi foarte dificil de urmărit sau de monitorizat mai târziu), dar asigură-te că retragi cel puţin o parte din profituri în mod regulat. Aşa vei deveni mult mai încrezător!

Sursa: Bani extra job – De la idee la venit în 27 de zile. Autor: Chris Guillebeau