Minutul de lectură: nivelul comportamental

Fobiile persistă din cauza comportamentului de evitare. Cu cât subiectul va evita mai mult să călătorească cu metroul, să vorbească în public sau să stea singur în casă, cu atât temerile acestuia vor persista mai mult. Fobiile sunt menținute deoarece comportamentul de evitare este recompensat: subiectul nu se confruntă cu situația care îl sperie.

Acest nivel de intervenție presupune utilizarea unor tehnici de desensibilizare sistematică, realizate în plan real sau imaginar, la ultimul caz subiectul fiind învățat să se confrunte cu obiectul temerilor sale în plan mintal, prin intermediul tehnicii imaginației dirijate.

În ambele cazuri, confruntarea cu situațiile anxiogene are loc treptat, cu pași mici.

Există anumite tipuri de comportamente care tind să accentueze atacurile de panică. Astfel, încercând să reziste unui astfel de atac, subiectul nu face altceva decât să-și  agraveze simptomele.

Din acest motiv, terapeutul trebuie să-l învețe pe pacient să-și reducă atacul de panică imediat după instalarea acestuia, deprinzându-se să observe ceea ce se întâmplă și să lase lucrurile să se desfășoare de la sine în loc să se opună producerii simptomelor – fapt ce duce la amplificarea lor.

Sursa: Ameliorarea performanțelor individuale prin tehnici de psihoterapie. Autor: Irina Holdevici

Informațiile prezentate au scop informativ