Minutul de lectură: credințe despre gen care influențează percepțiile despre cele două sexe

Cercetările arată că adesea patronii nu sunt la curent cu motivele reale pentru care angajează pe cineva. Unui intervievator poată să-i placă sau să nu-i placă un candidat din cauza unor factori care au prea puţin de-a face cu calificările sale obiective. Au putut frecventa amândoi aceeaşi şcoală sau pot fi amândoi pasionaţi de păsări. Sau poate că solicitantul îi aminteşte intervievatorului de un unchi pe care-l iubeşte mult. Indiferent de motiv, odată ce intervievatorul ia o decizie instinctivă, inconştientul său foloseşte adesea raţionamentul motivat pentru a-i susţine înclinaţia intuitivă. Dacă îi place de candidat, fără a-şi înţelege motivaţia, va avea tendinţa să atribuie o mare importanţă domeniilor în care candidatul excelează şi să le ia mai puţin în serios pe cele în care candidatul are deficienţe.

Într-un studiu, participanţii au analizat solicitarea din partea unui candidat bărbat şi a unui candidat femeie pentru postul de şef al poliţiei. Funcţia e destinată în general bărbaţilor, astfel încât cercetătorii au postulat că participanţii îl vor favoriza pe candidatul bărbat şi apoi vor restrânge fără intenţie criteriile pe baza cărora i-au apreciat pe candidaţi la cele care susţin acea decizie. Iată cum s-a desfăşurat studiul: Au existat două tipuri de CV-uri. Experimentatorii au conceput unul care să prezinte un individ descurcăreţ, cu educaţie sumară şi lipsit de aptitudini administrative. L-au conceput pe celălalt pentru a prezenta un individ sofisticat, şcolit şi cu legături politice, dar fără isteţime practică. Unii dintre participanţi au primit două CV-uri în care candidatul bărbat era descurcăreţul, iar femeia era cea rafinată. Ceilalţi au primit două CV-uri în care punctele forte ale bărbatului şi ale femeii erau inversate. Participanţilor li s-a cerut nu doar să facă o alegere, ci s-o şi explice.

Rezultatele au arătat că, atunci când candidatul bărbat a avut CV-ul de descurcăreţ, participanţii au decis că isteţimea practică e importantă pentru post şi l-au ales pe el, dar când candidatul bărbat a avut CV-ul de rafinat, ei au decis că isteţimea practică e supraestimată şi au ales tot bărbatul. Au luat clar deciziile în funcţie de gen, şi nu pe baza distincţiei descurcăreţ versus rafinat, dar e limpede că nu şi-au dat seama de asta. De fapt, când au fost întrebaţi, niciunul dintre subiecţi n-a menţionat că genul l-ar fi influenţat.

Sursa: Subliminal. Cum ne determină inconștientul comportamentul. Autor: Leonard Mlodinow