Minutul de lectură: caracterul și fericirea

Clima

Clima nu are nici un efect asupra nivelului de fericire. Seligman remarcă: „Oamenii care se confruntă cu o iarnă grea în Nebraska sunt de părere că oamenii din California sunt mai fericiți, dar se înșală; ne adaptăm total la vremea bună și foarte repede”.

În cele din urmă, inteligența și nivelul studiilor nu au nici un efect măsurabil asupra fericirii. Și nici rasa, deși unele grupuri, cum ar fi negrii americani și hispanicii, înregistrează niveluri mai scăzute de depresie.

Caracterul și fericirea

Toți factorii enunțați mai sus au fost considerați, în mod tradițional, ca fiind printre cei mai importanți factori ce aduc fericirea, dar cercetările arată că, împreună, sunt responsabili doar pentru 8-15% din fericirea personală. Ținând cont de faptul că factorii aceștia se referă la lucruri fundamentale despre cine sunteți și despre circumstanțele dumneavoastră în viață, nu este deloc o cifră mare. Așa cum sugerează Seligman, este o veste foarte bună pentru oamenii care cred că circumstanțele în care se regăsesc îi împiedică să fie fericiți.

Pe lângă factorii de mai sus, viziunea lui Seligman este că fericirea autentică și satisfacția în viață apar prin dezvoltarea lentă a ceva despre care poate v-ați auzit vreodată bunicii vorbind: „caracterul”. Caracterul este alcătuit din virtuți universale care se regăsesc în toate culturile și în literatura specifică fiecărei perioade. Acestea includ înțelepciunea și cunoștințele, curajul, dragostea și umanitatea, dreptatea, cumpătarea și spiritualitatea, printre altele. Ajungem să posedăm aceste virtuți prin cultivarea și dezvoltarea forțelor personale, cum ar fi originalitatea, curajul, integritatea, loialitatea, bunătatea și corectitudinea.

Noțiunea de caracter a decăzut în timp, acesta nemaifiind văzut cu ochi buni de specialiști, deoarece este considerat ca fiind de modă veche și neștiințific. Dar Seligman spune că trăsăturile de caracter sau atuurile personale sunt atât măsurabile, cât și dobândite, ceea ce le face extrem de potrivite pentru studiul psihologic.

Sursa: 50 de clasici. Psihologie. Sinteza celor mai importante 50 de cărți despre minte, personalitate și natura umană. Autor: Tom Butler Bowdon