Minutul de inspirație: prezența conștientă

În cartea sa Living the Mindful Life: A Handbook for Living in the Present Moment, psihologul Charles Tart (1994, p.13) remarcă: „Nu este nevoie de un efort foarte mare pentru a deveni mai atent şi mai prezent. Efortul este foarte redus. Problema este să-ţi aminteşti să-l depui! Noi uităm mereu. Nu e greu, dar pur şi simplu nu ne amintim să facem acest lucru.” Deci ce ar trebui să faci ca să-ţi aminteşti să fii prezent? În această carte, Dr. Tart foloseşte un clopoţel care sună la intervale aleatorii pentru a-i aminti cititorului să fie atent la modul în care gândeşte şi simte. Dar dacă nu vrei să foloseşti un clopoţel, există şi alte moduri de a-ţi aminti. În unele dintre exerciţii …, poate ai folosit un inel special sau o brăţară ca să-ţi aduci aminte. Sau poate ai folosit bileţele autoadezive. Dacă aceste instrumente ţi-au fost de folos, foloseşte-le în continuare ca să-ţi aminteşti să fii prezent.

Însă cel mai bun mod de a rămâne prezent în viaţa de zi cu zi este să practici prezenţa conştientă. Cu cât practici mai mult, cu atât mai mult îţi vei aminti să rămâi prezent.

Sursa: Cum să-ți gestionezi emoțiile copleșitoare și să-ți recapeți autocontrolul. Ghidul practic de terapie comportamentală dialectică. Autori: Matthew McKay, Jeffrey C.Wood, Jeffrey Brantley

AccesațiCărți pentru profesia și pasiunile tale