Minutul de inspirație: obiceiurile se dezvoltă în avantajul sau împotriva ta

  Pozitiv  Negativ
Productivitate. Realizarea unei sarcini în plus reprezintă un lucru minor în economia unei zile, dar contează foarte mult în carieră. Rezultatul automatizării unor sarcini vechi sau dobândirea unor abilități noi sunt încă și mai însemnate. Cu cât crește numărul sarcinilor realizate în mod automat, cu atât creierul tău va fi mai liber să încerce unele noi.Stres. Frustrarea produsă de un blocaj de trafic. Apăsarea pe care o produc responsabilitățile de părinte. Îngrijorarea legată de situația financiară. Tensiunea arterială ușor crescută. Acești factori de stres obișnuiți sunt confortabili, în sine. Dar, dacă persistă ani de zile, provoacă serioase probleme de sănătate.
Cunoaștere. Învățarea unei noțiuni noi nu te va transforma într-un geniu. Dar angajamentul pe termen lung în privința studiului poate avea un caracter transformator. Mai mult, o carte pe care o citești nu doar te învață ceva nou, ci te face să-ți reconsideri vechile convingeri. Warren Buffett spune: „Așa se formează bagajul de cunoștințe. Se adună, ca o dobândă compusă”.Gânduri negative. Cu cât te consideri mai lipsit de valoare, prost sau urât, cu atât te vei condiționa să vezi și viața în aceleași nuanțe. Ești prins într-un cerc vicios. Teoria este valabilă și pentru modul în care îi percepi pe ceilalți. Dacă ți-ai format obișnuința de a-i considera agresivi, necinstiți sau egoiști, vei vedea astfel de oameni pretutindeni.
Relații. Oamenii se vor purta cu tine așa cum te comporți tu față de ei. Cu cât îi ajuți mai mult pe cei din jur, cu atât oamenii vor fi mai dispuși să te ajute la rândul lor. Un strop de amabilitate în plus în fiecare interacțiune umană îți va consolida și extinde de-a lungul timpului relațiile interumane.Factori de agresiune. Tulburările sociale, protestele și revoltele în masă sunt rareori provocate de un eveniment singular. De cele mai multe ori, se adaugă treptat unei serii întregi de microagresiuni și agravări zilnice, până când un eveniment umple paharul, răspândind furia ca un incendiu.

Sursa: Atomic Habits. O cale uşoară şi eficientă de a-ţi forma obiceiuri bune şi a scăpa de cele proaste. Schimbări mici, rezultate remarcabile. Autor: James Clear