Corpul tău are nevoie de substanțele nutritive pe care le ia din mâncare pentru a continua să funcționeze corect, la fel cum o mașină depinde de benzină pentru a continua să meargă. Drept urmare, mâncarea pe care o consumi afectează în mod direct felul în care te simți, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere fizic.
Mâncarea variată îți afectează modul în care te simți la fel de mult cât o face și cantitatea de mâncare pe care o consumi. De exemplu, felurile de mâncare care conțin multă grăsime, cum sunt înghețata și produsele de patiserie, te pot face să te simți temporar mulțumit și satisfăcut. Dar dacă mănânci prea multe asemenea produse, vei începe să te simți îngreunat/-ă și apatic/-ă. În timp, dacă vei mânca o cantitate excesivă de ,mâncare bogată în grăsimi sau zahăr, te vei îngrășa. Aceasta îi face deseori pe oameni să se simtă triști sau nefericiți și poate duce la probleme de sănătate, precum diabetul sau afecțiunile cardiace. Alte alimente bogate în zahăr, cum sunt bomboanele sau sucurile răcoritoare, te pot face să te simți repede energizat. Însă, pe măsură ce acest efect se estompează, aceste alimente produc oboseală accentuată și chiar depresie.
Așa cum consumul în exces al anumitor alimente te poate dace să te simți bolnav/-ă, la fel consumul unei cantități prea mici de alimente te poate face să te simți nesănătos/-oasă. Ingerarea unei cantități deficitare de substanțe nutritive te poate face să te simți amețit/-ă sau istovit/-ă, întrucât nu obții cantitatea de energie pentru a funcționa la parametri normali.
Este recomandat să consumi o cantitate moderată dintr-o mare varietate de alimente sănătoase în fiecare zi, incluzând fructe, legume, cereale și proteine.
Sursa: Cum să-ți gestionezi emoțiile copleșitoare și să-ți recuperezi autocontrolul”. De (autori) Matthew McKay, Jeffrey C. Wood, Jeffrey Brantley