Minutul de inspiraţie: liberul arbitru de a vă iubi sau nu

Este nerealist să presupuneţi că persoana iubită trebuie să vă răspundă afecţiunii dacă ea decide să vă iubească, să vă urască sau să manifeste indiferenţă faţă de dumneavoastră. De asemenea, este nerealist să admitem că ea nu poate hotărî dacă să vă iubească sau nu. Care sunt faptele doveditoare în această privinţă? Ei bine, acestea indică destul de clar că uneori vă iubeşte, alteori nu. Câteodată, ea se poate răzgândi în privinţa dumneavoastră şi chiar o face. Evident, toate acestea arată că celălalt nu trebuie să vă iubească în mod necondiţionat în permanenţă şi indiferent de împrejurări.

Subliniez încă o dată, nu există niciun motiv pentru care persoana pe care o iubiţi trebuie să vă răspundă cu aceeaşi afecţiune. Există multe motive pentru care v-ar putea iubi, de exemplu pentru faptul că vă purtaţi foarte frumos cu ea. Dar este la fel de posibil şi să nu vă iubească, în ciuda amabilităţii dumneavoastră şi, de fapt, s-ar putea să n-o facă tocmai pentru că vă purtaţi prea drăguţ cu ea, considerându-vă slab sau nevolnic.

Oricum aţi lua-o, nu există fundament pentru pretenţia dumneavoastră fără echivoc că persoana pe care o iubiţi trebuie să vă întoarcă afecţiunea pentru că, în mod clar, asta n-ar fi alegerea ei, opţiunea sa fiind foarte posibil să nu corespundă solicitărilor impuse de dumneavoastră. Este o persoană înzestrată cu liberul arbitru de a vă iubi sau nu.

Sursa: Cum să vă controlaţi anxietatea înainte ca aceasta să vă controleze. De (autor): Albert Ellis

Accesați: Cărți pentru profesia și pasiunile tale

17 aug. 2022